Biroul ERASMUS + s-a mutat in cladirea noua, etajul III
CALL Selecție granturi ERASMUS + anul academic 2022 – 2023
Upcoming master classes within the ERASMUS + Programme
VOXearlyMUS
Programul ERASMUS+, finanţat de Comisia Europeană prin EACEA (Educational, Audivisual & Culture Executive Agency) pentru activităţi în domeniile educaţiei, culturii, tineretului şi sportului, se desfăşoară în perioada 2021 – 2027.
Instituţiile europene de învăţământ superior care doresc să organizeze mobilităţi individuale (de studiu/plasament/predare şi formare profesională) şi să dezvolte partneriate strategice trebuie să deţină Charta ERASMUS pentru Învăţământ Superior (ECHE).
În martie 2021, Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti i s-a acordat acest document, ca urmare a aprobării dosarului de aplicaţie trimis la Comisia Europeană.
Un capitol semnificativ al aplicaţiei l-a constituit Declaraţia de Politică Europeană (EPS) – sinteză a strategiei de internaţionalizare a UNMB.
1. Detaliile privind structura programului, caracteristicile şi obiectivele ERASMUS + pot fi accesate consultând:
- http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/documents/erasmus-plus-programme-guide_en.pdf
- http://www.anpcdefp.ro/anpcdefp.php?link=61
2. Parteneri
Procesul de semnare a acordurilor interinstitutionale (IIA) in cadrul noului program ERASMUS+ este în desfășurare, până în prezent înregistrându-se un număr de aproximativ 50 de parteneriate. Lista parteneri ERASMUS+
3. Activități ERASMUS:
KEY ACTION 103 Mobilităţi individuale: de studiu/plasament (pentru studenţi), de predare şi formare profesională (pentru cadre didactice şi personal administrativ) în instituții din țări membre UE.
KEY ACTION 107 Mobilităţi individuale: de studiu/plasament (pentru studenţi), de predare şi formare profesională (pentru cadre didactice şi personal administrativ) în instituții din țări non-UE.
Mobilităţi de studiu (Student Mobility Study – SMS)
- Dubla selecţie Specificul învăţământului muzical superior presupune o pondere semnificativă a disciplinelor cu predare individuală (instrumente, canto, compoziţie, muzicologie, dirijat), ceea ce face ca procesul de opţiune şi selecţie a studenţilor să se desfăşoare în doua etape: selecţia internă şi selecţia efectuată de catedrele de specialitate din instituţiile gazda.
- Un student poate beneficia de o mobilitate ERASMUS în cadrul fiecărui nivel de studiu (licenţă, master, doctorat).
- Durata stagiului Erasmus: minim un semestru şi maxim un an academic.
- Metodologie privind mobilitățile, recunoașterea și echivalarea perioadelor de studii efectuate în străinătate, în cadrul programului ERASMUS+ KA 107
- Calendarul selecţiei candidaţilor Erasmus (Outgoing)
- Ghidul studentului Erasmus pentru mobilităţi de studiu
- Instrumente Erasmus:
Mobilităţi de plasament (Student Mobility Placement – SMP)
- Acest tip de mobilitate reprezintă o activitate nou introdusă prin intermediul programului LLP Erasmus încă din 2007. Universitatea Naţională de Muzică are deja experienţă în organizarea unor astfel de mobilităţi la instituţii prestigioase de profil.
- Durata stagiului: minim 2 luni, maxim 6 luni.
- Ghidul studentului Erasmus pentru mobilităţi de plasament
- Instrumente Erasmus:
Mobilitaţi de predare cadre didactice (Staff Teaching Assignment – STA)
- Scopul mobilitatilor de predare Erasmus: Grantul Erasmus se acordă profesorilor care au un proiect de îmbunătăţire a metodelor si tehnicilor didactice, care îşi propun să contribuie la îmbunătăţirea curriculei universitare prin schimburi de experienţă şi bune practici cu colegii din instituţiile europene de profil.
- Dosar de aplicatie ERASMUS cadre didactice
- Instrumente Erasmus:
Mobilităţi de formare profesională pentru cadre didactice şi personal administrativ (Staff Training Mobility – STT)
- Scopul acestor mobilităţi este de a îmbunătăţi metodele şi tehnicile utilizate în cadrul departamentelor administrative şi auxiliare ale UNMB, precum şi de a încuraja schimburile de experienţă şi bune practici cu insituţiile europene partenere.
- Instrumente Erasmus:
KEY ACTION 2 – Parteneriate strategice în vederea inovării şi a schimbului de bune practici, cu ţări participante la program (Program Countries) şi cu parteneri din ţări non – UE (Partner Countries).
Cooperarea interuniversitară transaţională urmăreşte să dezvolte iniţiative care se adresează unora sau mai multor domenii de educaţie şi să promoveze inovaţia, schimbul de experienţă şi expertiză (know-how) între diferite tipuri de organizaţii implicate în procesul de educaţie muzicală sau în alte domenii relevante.
4. FEEDBACK