Muzici și litografii din secolele XIX-XX
17 septembrie 2022
Pianista Karina Șabac a descoperit documente și partituri din secolele XIX și XX în cadrul cercetărilor pentru studiile doctorale din Centrul de Studii asupra Muzicilor Secolului XIX la UNMB. Partiturile rare cu litografii de epocă vor face subiectul unui album cu studii explicative și a unei expoziții la Castelul Pelișor. De asemenea, partiturile vor fi cântate în Sala de Muzică a Castelului Peleș, pe 17 septembrie.
Există nenumărate feluri de a descoperi muzica. Pianista Karina Șabac a ales din acest repertoriu vast, drumul cel greu. Punerea în valoarea a unor partituri uitate, dar și redactarea unei lucrări de doctorat, la Centrul de Studii asupra Muzicilor Secolului XIX la UNMB avându-l pe profesorul Nicolae Gheorghiță ca îndrumător.
Partiturilor descoperite (printre care se află și piese de pian dedicate Familiei Regale a României de către compozitori celebri precum Iosif Ivanovici, Johann Strauß II sau Ignaz Friedman) le este redată valoarea istorică şi artistică printr-un album bilingv cu studii explicative şi imagini cu litografii.
Textele din albumul dedicat muzicilor si litografiilor au fost scrise de dr. Camelia Ene, istoric, critic de artă, șef de birou la Muzeul Municipiului București, dr. Narcis Dorin Ion, istoric, manager al Muzeului National al Peleș, Arh. Mădălin Ghigeanu, Mag. Gert Hecher, maestru constructor de piane, Karina Șabac, cercetator, pianist.
Albumului i-a fost ataşat un CD cu înregistrări realizate în premieră absolută a pieselor, pe un pian Streicher 1870 în studioul din Viena al celebrului atelier Gert Hecher și în București, în sala de concerte George Enescu a Universității de Muzică București, pe un pian Steinway Spirio 2018. Partiturile rare cu litografii de epocă vor face subiectul unei expoziții la Castelul Pelișor. Vernisajul expoziţiei din 17 septembrie 2022 va fi urmat de Concertul cameral din Sala de Muzică a Castelului Peleș.
Karina Șabac a descoperit și ales partiturile în biblioteca arhitectului Mădălin Ghigeanu din București, care le-a oferit cu multă generozitate pentru a fi arhivate digital în biblioteca centrului universitar CSMSN, proces care a început anul acesta și sperăm să se încheie într-un viitor apropiat. Expoziția de la Pelișor Treizeci şi trei de panouri vor purta în expoziția de la Castelul Pelișor fotografii ale celor mai interesante litografii de partituri.
Printre ele vor fi şi fotografii ale participării Regelui Ferdinand I şi Reginei Maria la o importantă expoziţie horticolă din Parcul Carol, oferite de profesorul Florin Stănică, prorector al Universitatea de Stiințe Agronomice și Medicină Veterinară Bucureşti – instituție parteneră în proiect.
O legătură esenţială cu patrimoniul regal şi istoria Casei Regale a României a fost realizată graţie parteneriatului cu Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş partener cu Universitatea de Muzică din anul 2020. Proiectul, finanțat de AFCN, este o încercare de redescoperire a unei epoci adeseori uitate de istorie, care a avut un rol esenţial în asigurarea unei continuităţi în creaţiile culturale, în apariţia Şcolilor Naţionale de muzică, arte frumoase şi teatru şi crearea unui sistem care nu va întârzia să producă vârfurile ce vor reintegra cultura românească în cea universală. Arhitecţii, educatorii, pictorii, muzicienii, actorii, bancherii, investitorii, comercianţii, muncitorii acelor vremi şi-au făcut datoria şi au lăsat în urma lor case cu istorii, biografii bogate şi urme apăsate în arte, ştiinţe şi cultură.
Poate cea mai mare realizare a primului rege, Carol I, a fost unirea tuturor segmentelor populaţiei într-un proiect comun, benefic tuturor- modernizarea ţării. Concertul de la Peleș Vernisajul expoziţiei din 17 septembrie 2022 va fi urmat de Concertul cameral din Sala de Muzică a Castelului Peleș. Artiştii interpreţi Artiştii interpreţi sunt studenți și absolvenţi ai UNMB cu succese remarcabile pe scenele lumii și în domeniul pedagogic muzical în țară. Tânărul compozitor Andrei Petrache, activ în multe proiecte muzicale și creator al unor frumoase proiecte și compoziții premiate naţional și internațional a ales câteva dintre piesele de pian, pe care le va rearanja pentru concertul cameral din proiect. Piesele din aranjament vor fi interpretate de Raluca Stratulat – vioară, Maria-Izabela Ghergu – violoncel și Karina Uță – pian.
Echipa proiectului aduce mulțumiri speciale partenerilor: Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, Muzeul Municipiului București, Radio România Cultural, Muzeul Național Peleș.