Concursul de proiecte antreprenoriale studențești

Antreprenor la UNMB – Ediția I (2022)

Despre concurs

Pentru a veni în întâmpinarea nevoii de readaptare și dezvoltare profesională a studenților și tinerilor absolvenți, SAS-UNMB a lansat Concursul de proiecte studențești „Antreprenor la UNMB”, ediția I, organizat în cadrul proiectului „LEADERSHIP ÎN MUZICĂ. Sesiuni de mentorat și concurs de proiecte antreprenoriale”, finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională (CNFIS-FDI-2022-0438). Concursul s-a adresat studenților UNMB din toate ciclurile și programele de studii, precum și absolvenților UNMB care au finalizat studiile în ultimii 3 ani. Individual sau în echipe, participanții au avut posibilitatea de a depune proiecte într-una din cele 5 categorii:

  • organizare de concerte și recitaluri;
  • proiecte discografice și editoriale;
  • conferințe și expoziții;
  • proiecte multimedia și online;
  • proiecte educative.

Evaluarea proiectelor studențești s-a realizat de către un juriu alcătuit din cadre didactice din UNMB, cu expertiză în managementul artistic. În urma jurizării, 7 proiecte au fost alese spre finanțare cu 5000 de lei. Concursul s-a desfășurat în perioada 15 mai – 30 noiembrie 2022. Perioada de depunere a proiectelor: 15 mai – 15 iunie 2022.

Evenimente de mentorat

În vederea pregătirii participării la Concursul de proiecte studențești „Antreprenor la UNMB”, echipa SAS-UNMB a organizat patru sesiuni de informare și mentorat. Primele două sesiuni au avut loc pe 9 și 10 mai, la sediul UNMB și online, și au fost conduse de președintele SAS-UNMB, Cătălin Crețu, care este cercetător științific și titular al disciplinei de Management în UNMB. În cadrul acestor sesiuni de mentorat, studenții și absolvenții interesați în vederea înscrierii la concurs au fost îndrumați în procesul de scriere a proiectului, având în vedere aspectele logistice, juridice, financiare, de marketing și PR.

Următoarele două sesiuni de mentorat s-au desfășurat în data de 31 mai, la Sala de Vizionări a UNMB, și online, pe platforma ZOOM. Sesiunile au fost conduse de conf. univ. dr. Adriana Maier și de cercet. șt. dr. Cătălin Crețu și au vizat aspecte de interes în conceperea și scrierea proiectelor: „Provocări în alcătuirea unui program muzical” și „Strategii aplicate în conceperea unui proiect cultural”. De asemenea, organizatorii au asigurat și sesiuni de lucru individuale, în data de 7 iunie, coordonate de conf. univ. dr. Adriana Maier și de cercet. șt. dr. Cătălin Crețu.

Etapa finală - proiecte finaliste și câștigătoare

În urma depunerii proiectelor, juriul format din prof. univ. dr. Valentina Sandu-Dediu, prof. univ. dr. Olguța Lupu, conf. univ. dr. Florinela Popa, prof. univ. dr. Ion Bogdan Ștefănescu și conf. univ. dr. Bogdan Vodă a ales 10 proiecte finaliste pentru etapa finală, de prezentare, din data de 29 iunie, la Sala de Vizionări.
Proiecte câștigătoare „Antreprenor la UNMB”:

  1. Lavinia Gheorghe (Frâncu), doctorand: Mariana Kahane – Pe drumuri deschise de Constantin Brăiloiu;
  2. Alexandru Mușat, master II, jazz și culturi muzicale pop: TOBEcontinued;
  3. Emanuela Benec, master II, vioară: Promovarea muzicii noi din creația compozitorilor români în liceele cu profil artistic (muzică) din țară – de la discipol la maestru;
  4. Cristina Gârbea, absolventă master pian: Comunitățile Unite ale Muzicii;
  5. Dana Mihordea, master II, sinteză muzicologică și canto: Proiect-pilot Tabăra de compoziție Vacanțele Muzicale Piatra Neamț;
  6. Carina Pavel, master II, flaut: MusiCaffe;
  7. Claudia Colniceanu, master I, sinteză etnomuzicologică: MousaiosSound.

Proiecte câștigătoare ale Concursului „Antreprenor la UNMB”

1. Mariana Kahane – Pe drumuri deschise de Constantin Brăiloiu

Proiectul Mariana Kahane – Pe drumuri deschise de Constantin Brăiloiu a avut în vedere îngrijirea și publicarea unui manuscris inedit aparținând etnomuzicologei Mariana Kahane. Consultarea documentelor din Arhiva Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”, în care a fost găsit materialul, redactarea textului și pregătirea unei ediții critice au constituit activitățile centrale ale Laviniei Gheorghe (Frâncu). În ciuda provocărilor și riscurilor manipulării unui astfel de document vechi, pe alocuri incomplet și completat cu alte materiale din arhivă, textul a fost restructurat conform normelor actuale de redactare și editare. Astfel, el s-a concretizat în volumul intitulat Muzica Gorjului de altădată. Cu privire la cercetările de folclor întreprinse și valorificate de Constantin Brăiloiu, ce cuprinde o colecție de 25 de melodii culese de etnomuzicologul Constantin Brăiloiu, reprezentând mai multe genuri ale muzicii țărănești, transcrise și analizate de Mariana Kahane. Transcrierile muzicale sunt cu atât mai însemnate, dată fiind metoda de transcriere sinoptică folosită de autoare, din ce în ce mai rar folosită astăzi. Ele au fost anexate în volum ca facsimile, pentru a reda cât mai limpede meticulozitatea scrierii Marianei Kahane.

 

2. TOBEcontinued

Întâlnirile TOBEcontinued, propuse de Alex Mușat, au reprezentat șansa toboșarilor români de a intra în discuție cu două mari nume ale universului pop-rock. Acestea au dorit să „ducă mai departe” cântatul la setul de tobe, într-o eră în care muzica pop-rock abia pătrunde în spațiul studiului universitar, iar setul de tobe este adesea marginalizat în favoarea sonorităților sintetizatoarelor. Prin cele două întâlniri realizate pe platforma Zoom și moderate fizic, cu public, în Sala de Vizionări (Mediateca UNMB), TOBEcontinued a dorit să stimuleze breasla și să ofere percuționiștilor șansa de a dialoga cu nume reprezentative ale instrumentului, precum John Riley și Jared Falk, reprezentând, totodată, un nou spațiu de networking.

Evenimente:

  • 17 noiembrie 2022, întâlnire cu John Riley, profesor la Manhattan School of Music, artist in residence la Conservatorul din Amsterdam și baterist al Vanguard Jazz Orchestra;
  • 25 noiembrie 2022, întâlnire cu Jared Falk, fondatorul și CEO-ul Drumeo.

7. MousaiosSound

Proiectul Claudiei Colniceanu, inspirat din denumirea veche a râului în care a fost martirizat Sfântul Sava – ocrotitorul Buzăului – Mousaios (astăzi Buzău), vine să completeze o lipsă a materialelor etnomuzicologice din Valea Slănicului, județul Buzău, și nu numai. Principala direcție a proiectului a fost reprezentată de perioada cercetărilor de teren în comuna Vintilă Vodă, comuna Mânzălești, comuna Sărulești și comuna Bisoca, în urma cărora Claudia Colniceanu a cules numeroase materiale folositoare viitoarelor cercetări, zeci de ore de filmare, care vor fi lansate pe pagina de Facebook a proiectului, MousaiosSound. Acolo, toți cei interesați vor primi informații corecte atât despre oameni, despre cultura lor, cât și despre repertoriul lor muzical.

O parte din rezultatul cercetărilor de teren a fost promovată cu ocazia evenimentului din 12 noiembrie 2022, la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” din Buzău. Fiecare participant a interpretat cântece din repertoriul zonei în care locuiește, redând sunetul Buzăului și, mai exact, al Văii Slănicului. Invitații evenimentului: Cristi Micu (comuna Sărulești), Mircea Micu (comuna Sărulești), Cecilia Petrescu (comuna Mânzălești), Gică Baciu (comuna Mânzălești), Andrei și Dragoș Cojanu (comuna Bisoca).