Acasă > SAS-UNMB > Concursul de proiecte antreprenoriale studențești > Antreprenor la UNMB – Ediția I (2022)
Concursul de proiecte antreprenoriale studențești
Antreprenor la UNMB – Ediția I (2022)
Despre concurs
Pentru a veni în întâmpinarea nevoii de readaptare și dezvoltare profesională a studenților și tinerilor absolvenți, SAS-UNMB a lansat Concursul de proiecte studențești „Antreprenor la UNMB”, ediția I, organizat în cadrul proiectului „LEADERSHIP ÎN MUZICĂ. Sesiuni de mentorat și concurs de proiecte antreprenoriale”, finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională (CNFIS-FDI-2022-0438). Concursul s-a adresat studenților UNMB din toate ciclurile și programele de studii, precum și absolvenților UNMB care au finalizat studiile în ultimii 3 ani. Individual sau în echipe, participanții au avut posibilitatea de a depune proiecte într-una din cele 5 categorii:
- organizare de concerte și recitaluri;
- proiecte discografice și editoriale;
- conferințe și expoziții;
- proiecte multimedia și online;
- proiecte educative.
Evaluarea proiectelor studențești s-a realizat de către un juriu alcătuit din cadre didactice din UNMB, cu expertiză în managementul artistic. În urma jurizării, 7 proiecte au fost alese spre finanțare cu 5000 de lei. Concursul s-a desfășurat în perioada 15 mai – 30 noiembrie 2022. Perioada de depunere a proiectelor: 15 mai – 15 iunie 2022.
Evenimente de mentorat
În vederea pregătirii participării la Concursul de proiecte studențești „Antreprenor la UNMB”, echipa SAS-UNMB a organizat patru sesiuni de informare și mentorat. Primele două sesiuni au avut loc pe 9 și 10 mai, la sediul UNMB și online, și au fost conduse de președintele SAS-UNMB, Cătălin Crețu, care este cercetător științific și titular al disciplinei de Management în UNMB. În cadrul acestor sesiuni de mentorat, studenții și absolvenții interesați în vederea înscrierii la concurs au fost îndrumați în procesul de scriere a proiectului, având în vedere aspectele logistice, juridice, financiare, de marketing și PR.
Următoarele două sesiuni de mentorat s-au desfășurat în data de 31 mai, la Sala de Vizionări a UNMB, și online, pe platforma ZOOM. Sesiunile au fost conduse de conf. univ. dr. Adriana Maier și de cercet. șt. dr. Cătălin Crețu și au vizat aspecte de interes în conceperea și scrierea proiectelor: „Provocări în alcătuirea unui program muzical” și „Strategii aplicate în conceperea unui proiect cultural”. De asemenea, organizatorii au asigurat și sesiuni de lucru individuale, în data de 7 iunie, coordonate de conf. univ. dr. Adriana Maier și de cercet. șt. dr. Cătălin Crețu.
Etapa finală - proiecte finaliste și câștigătoare
În urma depunerii proiectelor, juriul format din prof. univ. dr. Valentina Sandu-Dediu, prof. univ. dr. Olguța Lupu, conf. univ. dr. Florinela Popa, prof. univ. dr. Ion Bogdan Ștefănescu și conf. univ. dr. Bogdan Vodă a ales 10 proiecte finaliste pentru etapa finală, de prezentare, din data de 29 iunie, la Sala de Vizionări.
Proiecte câștigătoare „Antreprenor la UNMB”:
- Lavinia Gheorghe (Frâncu), doctorand: Mariana Kahane – Pe drumuri deschise de Constantin Brăiloiu;
- Alexandru Mușat, master II, jazz și culturi muzicale pop: TOBEcontinued;
- Emanuela Benec, master II, vioară: Promovarea muzicii noi din creația compozitorilor români în liceele cu profil artistic (muzică) din țară – de la discipol la maestru;
- Cristina Gârbea, absolventă master pian: Comunitățile Unite ale Muzicii;
- Dana Mihordea, master II, sinteză muzicologică și canto: Proiect-pilot Tabăra de compoziție Vacanțele Muzicale Piatra Neamț;
- Carina Pavel, master II, flaut: MusiCaffe;
- Claudia Colniceanu, master I, sinteză etnomuzicologică: MousaiosSound.
Proiecte câștigătoare ale Concursului „Antreprenor la UNMB”
1. Mariana Kahane – Pe drumuri deschise de Constantin Brăiloiu
Proiectul Mariana Kahane – Pe drumuri deschise de Constantin Brăiloiu a avut în vedere îngrijirea și publicarea unui manuscris inedit aparținând etnomuzicologei Mariana Kahane. Consultarea documentelor din Arhiva Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”, în care a fost găsit materialul, redactarea textului și pregătirea unei ediții critice au constituit activitățile centrale ale Laviniei Gheorghe (Frâncu). În ciuda provocărilor și riscurilor manipulării unui astfel de document vechi, pe alocuri incomplet și completat cu alte materiale din arhivă, textul a fost restructurat conform normelor actuale de redactare și editare. Astfel, el s-a concretizat în volumul intitulat Muzica Gorjului de altădată. Cu privire la cercetările de folclor întreprinse și valorificate de Constantin Brăiloiu, ce cuprinde o colecție de 25 de melodii culese de etnomuzicologul Constantin Brăiloiu, reprezentând mai multe genuri ale muzicii țărănești, transcrise și analizate de Mariana Kahane. Transcrierile muzicale sunt cu atât mai însemnate, dată fiind metoda de transcriere sinoptică folosită de autoare, din ce în ce mai rar folosită astăzi. Ele au fost anexate în volum ca facsimile, pentru a reda cât mai limpede meticulozitatea scrierii Marianei Kahane.
2. TOBEcontinued
Întâlnirile TOBEcontinued, propuse de Alex Mușat, au reprezentat șansa toboșarilor români de a intra în discuție cu două mari nume ale universului pop-rock. Acestea au dorit să „ducă mai departe” cântatul la setul de tobe, într-o eră în care muzica pop-rock abia pătrunde în spațiul studiului universitar, iar setul de tobe este adesea marginalizat în favoarea sonorităților sintetizatoarelor. Prin cele două întâlniri realizate pe platforma Zoom și moderate fizic, cu public, în Sala de Vizionări (Mediateca UNMB), TOBEcontinued a dorit să stimuleze breasla și să ofere percuționiștilor șansa de a dialoga cu nume reprezentative ale instrumentului, precum John Riley și Jared Falk, reprezentând, totodată, un nou spațiu de networking.
Evenimente:
- 17 noiembrie 2022, întâlnire cu John Riley, profesor la Manhattan School of Music, artist in residence la Conservatorul din Amsterdam și baterist al Vanguard Jazz Orchestra;
- 25 noiembrie 2022, întâlnire cu Jared Falk, fondatorul și CEO-ul Drumeo.
3. Promovarea muzicii noi din creația compozitorilor români în liceele cu profil artistic (muzică) din țară – de la discipol la maestru
Proiectul inițiat de Emanuela Benec a vizat promovarea muzicii noi și a compozitorilor români în liceele de muzică din țară, cu un repertoriu exclusiv de muzică de cameră, de către ansamblul VEDE(M)2, format din studenți și absolvenți UNMB, sub îndrumarea conf. univ. dr. Adriana Maier: Daniel Dumitrașcu (pian), Emanuel Rupa (clarinet), Mădălin Pandelescu (vioară), Emanuela Benec (vioară), Valeria Răducanu (violă), Mădălina Radu (violoncel). Repertoriul a cuprins doar lucrări camerale din creația compozitorilor Dan Dediu, Diana Rotaru, Andrei Petrache, Emanuel Rupa.
Recitalurile nu au presupus doar interpretarea și audierea lucrărilor, ci și mici discuții și prezentări ale lucrărilor, prin prezentarea noilor elemente de compoziție și inovații aduse în repertoriul ales. Sub motto-ul „de la discipol la maestru”, proiectul a inclus mai multe generații de compozitori, pornind de la mentori precum Dan Dediu, alături de discipolii lor Diana Rotaru și Andrei Petrache, dar și o primă audiție absolută a unei lucrări compusă pentru ansamblu de clarinetistul Emanuel Rupa. Instituțiile partenere: Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, Liceul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești, Colegiul Național de Muzică „George Enescu” și Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București.
Evenimente:
- 6 septembrie 2022, Liceul de Artă „Ion Vidu”, Sala Mihai Perian, Timișoara (Înregistrare YouTube);
- 9 septembrie 2022, Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești, Sala Ion Baciu (Înregistrare YouTube);
- 8 noiembrie 2022, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, Sala Ion Voicu, București;
- 9 noiembrie 2022, Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, Sala de orchestră, București.
4. Comunitățile unite ale muzicii
Proiectul Cristinei Gârbea a constat într-o serie de 5 recitaluri, susținute de soprana Milica Pantin și baritonul Andrei Marinache, acompaniați de pianista Cristina Gârbea, concepute cu scopul de a releva o parte din creația muzicală clasică a unora dintre compozitorii români, maghiari și sârbi, concept-simbol pentru conviețuirea, în spațiul românesc, a comunităților multiculturale și plurietnice.
Tinerii interpreți au susținut un turneu în orașe cu populație multietnică, în locații-patrimoniu, dar și în spații alternative ce vizează un public tânăr, implicat în viața socio-culturală bucureșteană: Liceul „Ion Vidu” din Timișoara, Casa Memorială „George Enescu” din Sinaia, Rezidența9, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar și Universitatea Națională de Muzică din București. Repertoriul a adus laolaltă compozitori români (George Enescu, Pascal Bentoiu, Alfred Alessandrescu, Felicia Donceanu), maghiari (Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Bartók Béla) și sârbi (Josif Marinković, Miroljub Aranđelović Rasinski), ca simbol al comuniunii artistice multicultural-etnice în spațiul românesc.
Evenimente:
- 14 octombrie 2022, Universitatea Națională de Muzică București, Sala Silvestri, (Înregistrare Youtube);
- 20 octombrie 2022, Institutul Liszt, Centrul Cultural Maghiar București;
- 22 octombrie 2022, Casa memorială „George Enescu”, Sinaia;
- 1 noiembrie 2022, Rezidența9, București;
- 4 noiembrie 2022, Liceul de artă „Ion Vidu”, Timișoara, în cadrul Zilelor Culturii Sârbe.
5. Proiect-pilot Tabăra de compoziție Vacanțele Muzicale Piatra Neamț
Taberele de compoziție desfășurate la Piatra Neamț între anii 1970-1980 în cadrul Vacanțelor Muzicale au reprezentat, pentru cultura românească, un spațiu de efervescență intelectuală, o enclavă de liberă exprimare într-un climat ideologic ostil. Aceste tabere au găzduit de-a lungul a două decade personalități precum Myriam Marbé, Aurel Stroe, Ștefan Niculescu și au facilitat accesul la informație al tinerilor studenți de la clasele de compoziție din principalele centre universitare. Actualul proiect, imaginat de Dana Mihordea, și-a propus să valorifice capitalul de imagine al fostei tabere de compoziție de la Piatra Neamț și să reînnoade tradiția acesteia într-o primă ediție aniversară dedicată lui Aurel Stroe, având drept invitați trei mentori din București și Cluj, compozitorii Diana Rotaru, Alexandru Ștefan Murariu și Irinel Anghel.
În perioada 3-6 iulie, 9 studenți ai instituțiilor de învățământ muzical superior din România au participat la cele 6 conferințe și ateliere intitulate astfel:
- „Prezentarea creației proprii. Hipnagogie și distorsiune. Folclor imaginar”;
- „Aurel Stroe: Forma morfogenetică, multimobile și implozia structurală. Studiu de caz: Concertul pentru saxofon Prairie, Prières”;
- „Muzică și spațiu, aspecte în creația universală – aplicații în creația proprie”;
- „Pastor(al) în muzica românească: Adrian Pop, Aurel Stroe”;
- „Improvizația muzicală. Aspecte ale indeterminării. Tehnica ascultării active. Creația vie”;
- „Exerciții de improvizație”.
Înregistrare video – prezentare proiect-pilot Tabăra de compoziție Vacanțele Muzicale Piatra Neamț.
6. MusiCaffe
Proiectul MusiCaffe s-a născut din dorința Carinei Pavel de a contribui la dezvoltarea culturală a orașului ei natal, Popești-Leordeni. Așa a luat ființă Sifon Caffe, un spațiu mai puțin convențional, conceput pentru a găzdui evenimente culturale. Proiectul a constat în organizarea a trei concerte în genuri diferite, susținute de studenți și absolvenți UNMB, la cafeneaua culturală Sifon Caffe din Popești-Leordeni. Prin acest proiect, Carina Pavel a dorit să contribuie la dezvoltarea culturală a orașului, oferind membrilor comunității trei concerte în genuri muzicale diferite: jazz, muzică tradițională și muzică clasică.
Evenimente:
- 27 noiembrie 2022, concert de jazz, formația Two fo(u)r one: Alex Mușat (tobe), Răzvan Florescu (vibrafon), Vlady Săteanu (bass), Vlad Briciu (pian), YouTube;
- 2 decembrie 2022, concert de muzică tradițională, Claudia Colniceanu (voce), Emilian Mănică (acordeon), YouTube;
- 4 decembrie 2022, concert de colinde, trio-ul de flaute „Birds”: Diana Nedelea, Ana Lipceanu și Carina Pavel, YouTube.
7. MousaiosSound
Proiectul Claudiei Colniceanu, inspirat din denumirea veche a râului în care a fost martirizat Sfântul Sava – ocrotitorul Buzăului – Mousaios (astăzi Buzău), vine să completeze o lipsă a materialelor etnomuzicologice din Valea Slănicului, județul Buzău, și nu numai. Principala direcție a proiectului a fost reprezentată de perioada cercetărilor de teren în comuna Vintilă Vodă, comuna Mânzălești, comuna Sărulești și comuna Bisoca, în urma cărora Claudia Colniceanu a cules numeroase materiale folositoare viitoarelor cercetări, zeci de ore de filmare, care vor fi lansate pe pagina de Facebook a proiectului, MousaiosSound. Acolo, toți cei interesați vor primi informații corecte atât despre oameni, despre cultura lor, cât și despre repertoriul lor muzical.
O parte din rezultatul cercetărilor de teren a fost promovată cu ocazia evenimentului din 12 noiembrie 2022, la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” din Buzău. Fiecare participant a interpretat cântece din repertoriul zonei în care locuiește, redând sunetul Buzăului și, mai exact, al Văii Slănicului. Invitații evenimentului: Cristi Micu (comuna Sărulești), Mircea Micu (comuna Sărulești), Cecilia Petrescu (comuna Mânzălești), Gică Baciu (comuna Mânzălești), Andrei și Dragoș Cojanu (comuna Bisoca).