Acasă > SAS-UNMB > Concursul de proiecte antreprenoriale studențești > Antreprenor la UNMB – Ediția a III-a (2024)
Concursul de proiecte antreprenoriale studențești
Antreprenor la UNMB – Ediția a III-a (2024)
Despre concurs
Cea de-a treia ediție a Concursului de proiecte studențești Antreprenor la UNMB, organizată în cadrul proiectului „LEADERSHIP ÎN MUZICĂ III. Antreprenoriatul cultural, de la teorie la practică” – finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională (CNFIS-FDI-2024-F-0607) – s-a adresat, asemeni primelor două ediții, studenților UNMB din toate ciclurile și programele de studii, precum și absolvenților care au finalizat studiile în ultimii trei ani. Participanții au avut la dispoziție cinci categorii la care să aplice fie individual, fie în echipe: organizare de concerte și recitaluri; proiecte discografice și editoriale; conferințe și expoziții; proiecte multimedia și online; proiecte educative.
Evenimentul a fost pregătit, la fel ca la primele două ediții, printr-o serie de sesiuni de informare și mentorat, dar și printr-un curs online ce a constat în noțiuni de bază în scrierea unui proiect, susținute în perioada 15 mai – 6 iunie de membri ai echipei proiectului: c.d.a. dr. Monica Lup, conf.univ.dr. Adriana Maier, lect.univ.dr. Ana Diaconu, CS dr. Lavinia Gheorghe și dr. Benedicta Pavel. Juriul concursului a fost alcătuit din: prof.univ.dr. dr. h.c. Valentina Sandu-Dediu, conf.univ.dr. Irina Boga și Ștefan Costache, realizator Radio România Muzical. La această a treia ediție, am reușit încă o dată să creștem finanțarea per proiect la 8000 lei (creșterea a fost progresivă, în raport cu finanțările puse la dispoziție la primele două ediții: 5000 lei și, respectiv, 7000 lei).
Proiecte câștigătoare
În etapa finală din 18 iunie, care a avut loc la Sala Silvestri a UNMB, juriul a decis cele cinci proiecte care au primit finanțarea de 8000 lei:
- Philip Goron, anul IV, percuție: Cum sună libertatea?;
- Alexandru Zaharencu, absolvent, stil și limbaj compozițional: Jazz Is Not Dead;
- Ariadna Ene-Iliescu, master II, stil și limbaj compozițional: Underground Tulnic Reverberations;
- Toma Verly, absolvent, stil și limbaj compozițional: Orașul: între poezie și sonorități urbane;
- Andrei Popescu, master II, stil și limbaj compozițional: R.M.S.R.: Republica Muzicală Socialistă România.
1. Cum sună libertatea?
Philip Goron, alături de Andrei Petrache și Mike Alex, au propus un proiect prin care au prezentat publicului din țară și din străinătate „cum sună libertatea” pentru formația Amphitrio, din care fac parte cei trei muzicieni. Concertele, desfășurate sub genericul What Freedom Sounds Like, au avut ca repertoriu piese de pe cel mai nou album al formației Amphitrio: Timelines. Compozițiile de pe acest album dezvăluie povești inspirate de legende naționale și de obiceiuri și tradiții care stau la baza identității celor opt țări de inspirație, care sunt legate prin regimul politic totalitar pe care l-au traversat: România, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Slovacia, Cehia, Polonia și Germania. Amphitrio și-a propus, astfel, să promoveze identitățile naționale, evidențiind autenticitatea și unicitatea fiecărei țări, și oferind, totodată, o perspectivă muzicală proaspătă asupra patrimoniului cultural din Europa Centrală și de Est.
Concerte:
- 10 octombrie, ora 16:00 – Radio Guerrilla, 94.8 FM (live);
- 24 octombrie, ora 19:00 – Pygmalion Theater din Viena (Austria);
- 2 noiembrie, ora 18:00 – Kirsten Kjærs Museum din Frøstrup (Danemarca);
- 8 noiembrie, ora 15:00 – Universitatea de Arte din Belgrad (Serbia);
- 21 noiembrie, ora 18:00 – Studioul de Operă și Multimedia al UNMB (București).
2. Jazz Is Not Dead
Alexandru Zaharencu și-a dorit să aducă muzica jazz în rândul elevilor, prin proiectul Jazz Is Not Dead, care s-a derulat în Constanța și Tulcea. Cele două workshop-uri pe care le-a susținut cvartetul de jazz contemporan Zaharenco – alcătuit din Alexandru Zaharencu (pian), liderul și compozitorul trupei, Lucas Contreras (chitară), Laura Benedek (chitară bas) și Sergiu Părgras (tobe) – s-au axat pe noile curente din jazz, fiind adresate tinerilor în căutare de muzică nouă, cu sau fără studii muzicale, care au avut ocazia să asculte muzică jazz și să discute cu cei patru muzicieni despre ceea ce au audiat.
Workshop-uri:
- 15 noiembrie, ora 12:00 – Colegiul Național Regina Maria din Constanța;
- 16 noiembrie, ora 12:00 – Casa Avramide din Tulcea.
3. Underground Tulnic Reverberations
Proiectul propus de Ariadna Ene-Iliescu a adus laolaltă un ansamblu de tulnicărese din Munții Apuseni – alcătuit din Titiana Drăgoiu, Eugenia Gavra, Ileana Fit, Maria Coroiu – și un colectiv de improvizație liberă – Irina Perneș (vioară, voce), Ariadna Ene-Iliescu (violă, voce), Bogdana Dima (acordeon, voce) și Mohamad Zatari (oud) –, în seara zilei de 9 noiembrie, în spațiul cu potențial acustic puțin explorat al parcării subterane de la Universitatea Națională de Muzică București, în cadrul Festivalului Internațional Meridian. Tradiția tulnicului s-a împletit cu sonoritățile spontane ale viorii, violei, vocii, acordeonului și oudului, iar două scurte interludii pentru vioară solo (compuse de Ariadna Ene-Iliescu și , inspirate de universul muzical al tulnicului, au întrerupt masele sonore create de cei opt interpreți.
4. Orașul: între poezie și sonorități urbane
Proiectul propus de Toma Verly a adus împreună muzica și poezia prin trei reprezentații desfășurate în spații istorice din București, precum Mansarda Primăriei Sectorului 1 și Biblioteca Academiei Române, sau în spații mai puțin convenționale ca 1UP Gamers Pub. Recitalurile au îmbinat improvizația muzicală la orgă (în interpretarea organistului Toma Verly) cu recitarea, de către actorii Elena Voicu și Radu Bunea, a unor poezii contemporane scrise de poeți consacrați (Radu Nițescu, Florin Iaru), cărora li s-au alăturat o serie de noi poeme, recitate în premieră, selectate anterior în urma unui call for poetry pe tema „București”.
Recitaluri:
- 28 septembrie, ora 19:00 – Mansarda Primăriei Sectorului 1 București;
- 20 noiembrie, ora 18:00 – Biblioteca Academiei Române (Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu), București, în cadrul Festivalului Internațional de Orgă;
- 22 noiembrie, ora 19:00 – 1UP Gamers Pub, București.
5. R.M.S.R.: Republica Muzicală Socialistă România
Prin proiectul R.M.S.R.: Republica Muzicală Socialistă România, inițiatorul Andrei Popescu a propus o incursiune imersivă care explorează teme profunde precum libertatea, controlul și obediența într-o societate ficțională în care fiecare acțiune ascunde o decizie crucială. Publicul devine parte integrantă încă de la început, fiecare decizie influențând direct evoluția performance-ului (cu o muzică scrisă de Andrei Popescu, interpretată de pianista Sofia de la Hoz și susținută de Oana Diana Popescu, sound design și voice over), transformând astfel spectatorii din observatori pasivi în participanți activi, într-un dialog constant între control și libertate.
Reprezentații:
- 8 noiembrie, ora 17:00 – Sala Silvestri a UNMB, în cadrul Festivalului Internațional Meridian;
- 27 noiembrie, ora 13:00 – Sala Silvestri a UNMB.