Concursul Antreprenor la UNMB a însemnat pentru mine mai mult decât o rampă de lansare, pentru că oamenii din echipa de proiect m-au sprijinit și au crezut în mine și în proiectul meu încă de la început. De la stabilirea evenimentelor din proiect, până la organizarea și desfășurarea acestora, am fost îndrumată și sfătuită pas cu pas, astfel încât proiectul să-și atingă principalul obiectiv – dezvoltarea culturală a orașului Popești-Leordeni.
Am conceput proiectul MusiCaffe pentru locuitorii din Popești-Leordeni, oraș în care am crescut și în care locuiesc. În călătoriile pe care le-am făcut am urmărit nivelul cultural de la periferiile marilor capitale ale Europei și am realizat că la marginea Bucureștiului viața culturală lipsește. Astfel, datorită concursului Antreprenor la UNMB, am reușit să organizez trei concerte în genuri muzicale diferite, într-un loc mai puțin convențional – Sifon Caffe din Popești-Leordeni –, care au avut un impact neașteptat: un public numeros și multe feedbackuri pozitive.
Ideea proiectului mi-a venit chiar în una dintre sesiunile de mentorat organizate pentru a veni în întâmpinarea studenților care doresc să participe la concurs. Acolo m-am întâlnit cu mai mulți colegi, printre care se aflau Alex Mușat, toboșar al formației jazz Two Fo(u)r One, și Claudia Colniceanu, solistă de muzică tradițională. Cei doi m-au inspirat să regândesc structura proiectului, astfel încât să organizez nu un recital de muzică clasică – așa cum mi-am propus inițial –, ci trei concerte care să aducă publicului genuri muzicale diferite: jazz, muzică tradițională românească și muzică clasică.
Seria de concerte a debutat pe 27 noiembrie, cu muzică jazz interpretată de membri formației Two Fo(u)r One: Alex Mușat (tobe), Răzvan Florescu (vibrafon), Vlady Săteanu (contrabas) și Vlad Briciu (pian). Publicul a fost extrem de entuziasmat și plăcut surprins de repertoriul ales și de interpretarea muzicienilor. Câțiva dintre aceștia mi-au mărturisit că nu au mai fost la un concert de jazz și nici nu au ascultat până atunci un vibrafon – nu mai vorbim de jazz la vibrafon!
În preajma Zilei Naționale, pe 2 decembrie, a avut loc concertul de muzică tradițională românească. Pentru acest gen am invitat-o pe Claudia Colniceanu, care a bucurat publicul, alături de acordeonistul Emilian Mănica (la rândul său student UNMB), cu piese tradiționale și colinde românești. Deși oamenii erau mai familiarizați cu acest gen – în comparație cu muzica jazz audiată la primul concert –, mi-au spus că s-au bucurat să ia parte la un eveniment aproape de casă, într-un cadru plăcut și primitor (unii dintre ei au și dansat!).
Ultimul concert, din 4 decembrie, a adus în fața publicului trioul de flaute Birds, din care fac și eu parte, alături de Diana Nedelea și Ana Lipceanu. Repertoriul ales a inclus colinde internaționale și românești, prin care am reușit să convingem publicul să ni se alăture –momentele în care publicul a intervenit, cântând versurile, au adus bucurie și emoție tuturor!
Am ales să organizez concerte în genuri muzicale diferite pentru a atrage în primul rând un public familiarizat cu fiecare dintre cele trei genuri, iar în al doilea rând pentru a le deschide „apetitul” și pentru alte genuri muzicale, pe care nu le ascultă în mod frecvent. M-am bucurat să văd oameni care au venit la toate cele trei concerte, care mi-au zis că au fost foarte impresionați de concertul de jazz – genul cu care erau cel mai puțin familiarizați.
Prin realizarea proiectului MusiCaffe – din care am făcut parte atât ca organizator, cât și ca interpret –, am realizat că noi, muzicienii, suntem datori să ajungem și la publicul mai puțin avizat. Astfel, prin organizarea unor concerte în spații mai puțin convenționale, oamenii care nu au acces la concerte sau evenimente culturale să poată asimila și înțelege, într-un mod plăcut, ceea ce le oferă artiștii.