Silvia Voinea a început studiile de canto cu soprana Viorica Teișanu și a absolvit cursurile Conservatorului de muzică „Ciprian Porumbescu” din București la clasa mult regretatei Magda Ianculescu. În anul 1968 se perfecționează în repertoriul Mozartian la Weimar în Germania, sub îndrumarea profesorului Walter Ludwig.
Soprana Silvia Voinea începe cariera pe scena operei din București în anul 1968, devenind la scurt timp prim solista a operei. Timp de 15 ani, este invitată permanent la Opera Comică și la Staatsoper din Berlin. Deasemenea la Semperoper din Dresda (5 ani) apoi timp de 3 ani la Teatrul Regal din Liege și 4 ani la Klagenfurt în Germania. Participă la 13 festivaluri internaționale, în mai multe ediții, în recital sau spectacole de operă: Pamplona, Besançon, Berlin, Madrid, Sofia, Salonic, Leipzig, Aix les Bains, Copenhaga, Bucuremti, Scopje, Ramatuelle si Almeria. Intră în castingul a două filme de operă: „Les folies D’Offenbach” unde interpretează rolul Olimpia din „Les Contes d’Hoffmann”, o coproducție franco – germană în regia lui Jerome Savary și rolul titular în opera ”Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, o producție TVR România în regia Ceciliei Popescu.
Interpretează peste 37 de roluri dintre care menționăm rolul titular în opera” Lakmé” de Leo Delibes, ”Lucia di Lammermoor” în opera omonimă de Gaetano Donizetti, Königin der nacht în opera ”Die Zauberflöte” de W.A. Mozart.
A interpretat aceste mari roluri în compania unor artiști celebri precum: Peter Schreier, Theo Adam, Alain Vanzo, Albert Voli, Nicolae Herlea, David Ohanesian, Elena Cernei, Dan Iordăchescu, Ion Buzea, Ionel Pantea, Eduard Tumageanian, Carl Nurmela, Jose Todaro, Kurt Moll. A colaborat cu dirijori de mare clasă precum: Kurt Mazur, Zimmerman, Kegel, Roger Rossel, Peter Paul Fucks, Miltiade Caridis, Cornel Trăilescu, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Kenisiro Kobaiasi.
Cinci piese instrumentale din repertoriul național și internațional în premieră absolută au fost aranjate muzical special pentru vocea Silvei Voinea: Csardas de Monti, Tarantella de Czernei, Amintiri de Drdla, Ciocârlia si Hora Staccato. (Victor Dumănescu și Dinicu Bobescu).
Excelează și în repertoriul vocal – simfonic abordând Cecillien Messe de Gounod la Berlin, Carmina Burana de Carl Orff la Dresda, Stabat Mater de Pergolesi la Ramatuelle sau Oratoriul de Paști de Paul Constantinescu sub bagheta lui Cristian Mandeal la București.
În anul 1997 a fost nominalizată în „Bicentenarul Donizetti” cu rolul Luciei printre cele 24 de interprete ale secolului XX cu cele mai bune înregistrări ale acestui rol din 1928 până în prezent – în Opera International de Paris, de către Sergio Segalini.
În anul 2000 este nominalizată drept Femeia Anului de A.B.I.- United States of America. Posedă premii de excelență și performanță în arta lirică: Premiul Saucel al criticii muzicale și Glorie în arta lirică. Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Comandor i-a fost oferit de Președintele României în 2004.
În anul 2001 Susține teza de Doctorat și obține titlul de „Doctor în Muzică”, cu calificativul „Magna cum Laude” fiind în prezent cadru didactic asociat la Universitatea de Muzică din București