Gabriel Năstase

c.d.a. dr.
Discipline predate:
Canto, Lied-oratoriu, Muzică vocal camerală
Contact:

A absolvit în anul 1981 Conservatorul de Muzică ” Ciprian Porumbescu”, din București. În anul 2009 a susținut Teza de Doctorat cu tema „ Arta Creaţiei Scenice în spectacolul lirico – dramatic în teoria interpretării muzicale”. În perioada 1981-1985 a fost solist la Teatrul ” Elena Teodorini”, din Constanța. Din anul 1985 până în anul 2017 a fost prim solist al Operei Naționale București, iar din anul 1990 până în present este cadru didactic asocuiat la Universitatea Națională de Muzică București, Facultatea de Interpretare Muzicală, la disciplina canto. A fost cadru didactic asociat și la  Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, Facultatea de Arte, secția canto. Repertoriul său cuprinde roluri principale de tenor din operele:  Simon Bocanegra, La traviata, de Giuseppe Verdi, Mefistofele, de Arrigo Boito, Norma, de V. Bellini, I pagliaci, de R. Leoncavallo, Cavalleria rusticana, de P. Mascagni, Die Fliegende Hollander și  Tannhäuser de R. Wagner, Oedipe, de G. Enescu,  Hamlet, de Pascal Bentoiu, Samson et Dalila, de Camille Saint Saens, Elixirul dragostei si Lucia di Lammermoor, de Gaetano Donizetti, Motanul încălțat, de Cornel Trăilescu.  De asemenea, tenorul Gabriel Năstase a interpretat roluri principale în operetele Bal la Savoy, de  Paul Abraham, Voievodul ţiganilor și Liliacul de Johann Strauss, La calul bălan, de J. Benatzki, Silvia, de Emerich Kalman, Văduva veselă şi Victoria şi al ei husar, de Franz Lehar.

Are un bogat repertoriu de muzică vocal-simfonică: Messa da Requiem, de G. Verdi, Simfonia a 9-a, de L. van Beethoven, Johannes Passion, de J. S. Bach, Grande Messe des Morts, de Hector Berlioz, Stabat Mater, de G. Rossini, etc. 

A susținut turnee în străinătate pe importante scene de operă din Bulgaria, Italia, Austria, Germania, Elveția, Spania Grecia, Irlanda, Spania, Olanda, Franța, Japonia, Thailanda. 

În ţară a colaborat cu numeroase instituții de spectacol: Opera Naţională din Timişoara, Opera Națională Română din Iaşi, Opera Națuinală din Constanţa și din Cluj, Teatrul liric din Craiova și Galaţi, Opera Braşov, Filarmonici din Arad, Ploieşti, Botoşani, Oradea, Sibiu)

Are următoarea activitate publicistică:

  1. Actul creaţiei scenice în spectacolul lirico-dramatic, Volumul I, Istoricul şcolilor de cânt şi al teatrului liric, Editura Galaţi University Press, 2010, ISBN 978-606-8008-62-2
  1. Actul creaţiei scenice în spectacolul lirico-dramatic, Volumul II, Dinamica creaţiei solistice în spectacolul de operă, Editura Galaţi University Press, 2010, ISBN 978-606-8008-63-9
  1. ”Aparatul vocal și influența hormonilor asupra vocii cântate” publicat în Analele UDJG, Fascicula XXI, Psihologie și Științele Educației, an VI, nr.12, 2011, ISSN 1842-1318, pp.65-70

În cadrul Conferinței cadrelor didactice a Facultății de Arte din Galați din anul 2012, a susținut conferința  ”Estetica vocală în opera mozartiană” .

A organizat concerte ale studenților săi la diferite instituții de cultură din București: Muzeul Literaturii Române, Opera Naționala, etc.