Ștefan Ignat

C.D.A. CONF. UNIV. DR.
Discipline predate:
Canto, Interpretare vocală, Lied-oratoriu
Contact:

Ștefan Ignat este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti, promoția 1995. În perioada 1995 -1998 a studiat la Universitatea Mozarteum din Salzburg, beneficiind de o bursă de studii din partea Guvernului austriac iar până în anul 1999 a fost solist al Teatrului de Stat din Salzburg (Austria). Din anul 1999 este prim-solist al Operei Naţionale Bucureşti iar din anul 2010 este doctor în muzică. In perioada 2012-2018 a fost profesor la Universitatea din Craiova-Facultatea de arte, iar din 2018- prezent este CDA la Universitatea Națională de Muzica din București. 

În anul 1997 a câștigat premiul III și premiul Guvernului japonez la Concursul Internațional de Canto Voci Verdiane de la Bussetto, Italia si Premiul guvernului japonez. În anul 2002 a primit premiul „Ohanesian” acordat de Forumul Muzical Român iar în anul 2003 i-a fost decernat premiul „Arte” pentru interpretarea rolului Oedipe din opera lui George Enescu. În anul 2006 a primit premiul revistei „Actualitatea muzicală” pentru realizarea celor patru producții cu opera Oedipe de George Enescu. 

A debutat ca solist în anul 1996 cu rolul Contele de Luna în Il Trovatore de G. Verdi, pe scene din Germania și Austria.

Au urmat o serie de producții și premiere în România și pe scene internaționale (Theater fur Voralberg, Bregenz, Festivalurile de Operă Gars am Kamp și St Margarethen, Austria, Bangkok, Thailanda, Loches și Ramatuel, Franța, Salonic, Grecia, Pedraza, Spania, etc.). 

Repertoriul său este variat, din cele mai importante opere amintim: Oedipe din Oedipe de G. Enescu, Wotan –Aurul Rinului de R.Wagner, Scarpia- Tosca de G . Puccini, Contele de Luna- Trubadurul, Jago- Otello, Nabucco – Nabucco, Germont- Traviata, Amonasro – Aida, Falstaff de G. Verdi. 

Participă constant la Festivalul Internaţional „George Enescu” începând cu ediţia din 2003, când a interpretat rolul titular din Oedipe de G. Enescu, la fel ca şi la ediţia din 2005. La ediția din anul 2007 a participat la Concertul de deschidere, în opera Carmen de G. Bizet cu rolul Escamillo alături de tenorul José Cura şi partea de bariton din Carmina Burana de Carl Orff împreună cu orchestra Filarmonicii din Munchen iar la ediţia din anul 2009 a interpretat din nou rolul titular din opera Oedipe de George Enescu, de această dată în producţia realizată de Theatre du Capitole din Toulouse, precum și rolul principal din opera Celan de Peter Ruzicka. La ediția festivalului din anul 2011, a realizat o nouă producție a operei Oedipe de George Enescu în regia doamnei Anda Tabacaru, și a interpretat Holderlin de Peter Ruzicka împreună cu orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, sub bagheta compozitorului. 

În luna februarie 2015 a debutat în rolul Falstaff în producția Operei Naționale din București, sub bagheta dirijorului Guillermo Garcia Calvo și în regia lui Graham Vick. 

În stagiunea 2015-2016 a făcut parte din echipa care a realizat producția operei Otello (rol Jago) la Metropolitan Opera din New York. 

A fost ovaţionat pe scenele lumii în rolul Oedipe la Cagliari – Italia, Illinois – SUA, unde, datorită acurateţei muzicale, casa de discuri Albany Records editează un CD cu această capodoperă enesciană. A susţinut la Teatrul Naţional Sao Carlos din Lisabona rolul Wotan din opera Aurul Rinului de Wagner, în regia lui Graham Vick.

În anul 2011 a primit recunoașterea națională sub forma unui premiu important: Premiul Revistei VIP pentru cel mai bun solist de operă al anului 2011

A inițiat proiectul „Oedipe pe înțelesul tuturor”, un concert-conferință prin care explică publicului creația lui George Enescu, atât din punct de vedere muzical cât și al libretului, facilitând astfel apropierea de capodopera enesciană. Proiectul a fost susținut cu succes in 70 de institutii de cultura,la Muzeul George Enescu din București, Casa memorială George Enescu Sinaia si Tescani, precum și la Institutul Cultural Român de la Praga , New York, Madrid si Chisinau. 

În cadrul ediției 2017 a Festivalului Internațional George Enescu a prezentat cu succes „Oedipe pe înțelesul tuturor” la Liceul român Nicolae Bălcescu din Gyula-Ungaria, Casa de cultură din Reghin și Filarmonica de Stat din Oradea. 

Este autorul cărții „Oedipe-o viziune interpretativă”, publicată în anul 2015 la Editura Muzeului George Enescu. 

In perioada decembrie 2017- martie 2021 a fost directorul Operei Naționale București