Educație:
- Doctorat în Drept, Școala Doctorală a Academiei de Studii Economice (2020 – prezent)
- Masterat în Drept, Facultatea de Drept, Universitatea din București (2015)
- Licență în Drept, Facultatea de Drept, Universitatea din București (2014)
- Licence en Droit Europeen, College Juridique Franco Roumain d Etudes Europeennes, Paris I Pantheon Sorbonne ( 2013)
- Certificat de Formator acreditat ANC – formarea a adulților (2018)
Biografie:
Ionela Cuciureanu a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București și College Juridique Franco-Roumaine d’Etudes Européennes. Deține un masterat în Drept Privat Aprofundat și, în prezent, finalizează un doctorat în domeniul elaborării și sistematizării normative la Școala Doctorală de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București.
În calitate de cadru didactic asociat la Facultatea de Drept a Universității din București, Ionela susține activități didactice la disciplinele Drept Roman, Istoria Dreptului și Teoria Generală a Dreptului. Din 2020, s-a alăturat echipei Facultății de Drept a Academiei de Studii Economice, tot în calitate de cadru didactic asociat, unde susține activități didactice la aceleași discipline și la Dreptul Proprietății Intelectuale.
La nivel internațional, Ionela este membră a mai multor organizații prestigioase, inclusiv Réseau Francophone du Droit International (RFDI), Société Française pour la Philosophie et la Théorie Juridique et Politiques (SPFJ), Asociacion Ibero-Americana de Derecho Romano (AIDRO) și Young Legal Historians Association (YLHA). A fost invitată ca lector la UNED (Universidad Nacional de Educación a Distancia), unde a susținut două cursuri de formare continuă.
Experiența sa profesională include activitatea de avocat în domeniul proprietății intelectuale și cea de policy advisor în cadrul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie. De asemenea, este membră în Comisia pentru Drepturi și Libertăți Cetățenești, Egalitatea de Șanse și de Tratament din cadrul Consiliului Economic și Social.
Activități didactice (discipline):
- Dreptul Proprietății Intelectuale
- Teoria Generală a Dreptului
- Drept Roman
- Istoria Statului și Dreptului Românesc
Experiență academică:
Facultatea de Drept, Academia de Studii Economice din București (2020 – prezent)
- Dreptul Proprietății Intelectuale
- Teoria Generală a Dreptului
- Drept Roman
- Istoria Statutului și Dreptului Românesc
Facultatea de Administarea Afacerilor în Limba Engleză, (FABIZ), Academia de Studii Economice din București – master „Industrii Creative” (2024)
- Activități de seminar: Intellectual Property Law
Facultatea de Finanțe și Bănc (FABBV), Academia de Studii Economice din București. Program postuniversitar: „Specializare în domeniul investigațiilor financiare şi criminalității economice” (2024)
- Curs și seminar: Drepturi de proprietate intelectuală
Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie muzicală, Universitatea Națională de Muzică – Program Postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă în Management Muzical (2024 – prezent)
- Curs și seminar: Aspecte legale în managementul muzical
Universidad Nacional de Educacion a Distancia (UNED), programul de formare continuă „Sociedades de libre pensamiento: su contribución al imaginario de occidente”
- Curs: Curente de gândire raționaliste și mistice și impactul lor asupra dezvoltării societății
- Curs: Explorarea hermeneutică a simbolurilor ca mod de explorare a realității
Facultatea de Drept, Universitatea din București (2014 – 2020)
- Actitivăți de seminar:
- Teoria generală a Dreptului
- Drept Roman
- Istoria Dreptului
Conferințe (selecție)
Conferința internațională Crime and Punishment in Antiquity, Wroclaw, 17-19 iunie. Prezentarea unei lucrări cu titlul Several political, legal and social considerations on exile in Ancient Rome. (https://www.youtube.com/watch?v=OrGmjwOxk6s )
- Conferința națională Medierea in Romania. Abordare nationala versus abordare europeana. Prezentare cu titlul: Medierea în dreptul proprietății intelectuale – incidente în viața unei mărci și impactul lor asupra procedurii de mediere
- International Trademark Association Annual Meeting (INTA), Orlando, Florida, 20-25 Mai 2016
- Gala Excelenței în Mediere 2017. Prezentare cu titlu: Avantajele medierii în contextul litigiilor izvorâte din contractele de prestări servicii
- Școala de Vară de Proprietate Intelectuală organizată de asociația studențească NILS. Active speaker – seminar pe tema evaluării riscului de confuzie între mărci în jurisprudența națională și europeană
- Conferința internațională Understanding Each Other in Antiquity, 23-25 iunie 2017, Praga
Prezentare cu titlul: Justinian Digest – Understanding the interpolations or understanding the interpolators?
- Key note speaker workshop Wolters Kluwer – Legal Controversies in Advertising, 19 aprilie 2017 Topic: Folosirea mărcilor laudative. https://blog.wolterskluwer.ro/conferinta-wkro-profesionistii-dreptului-in-dialog-cuprofesionistii-marketingului-si-publicitatii/
- Conferința internațională SIHDA Bologna, 12-15 iunie 2017. Prezentare cu titlul: Evolution prétorienne de la liberté contractuelle – liberté et interdictions dans la physionomie du contrat de vente
- Conferința internațională Ius et Humanitas, 25-27 octombrie, Skopje, Macedonia. Prezentare cu titlul: The curious case of Justinian s Digest. A lecture between the lines of history.
- Conferința națională a doctoranzilor în Drept, Ediţia a V-a, 10 Decembrie 2022. ,,Protecția drepturilor omului în dreptul public și privat”. Prezentare cu titlul: Legislația secundară din domeniul energiei și normele de tehnică legislativă – o paradigmă potențial conflictuală-
- Conferința internațională XXVII Congreso Iberoamericano de Derecho Romano, 29-31.03.2023, Sevilla, Spania. Prezentare cu titlul: Ecce legem – las dimensiones de la relación entre el sujeto de derecho y el proceso legislativo romano
- Conferința Internațională „Ius et Natura”, 5-7 septembrie, Trieste, Italia. Prezentare cu titlul: L’influenza dei principi di ius naturale nello sviluppo della procedura formulare
Publicații (selecție)
Cursuri:
- Drept Roman, editura ASE, București, decembrie 2021
Articole:
- Câteva îngrijorări cu privirea la constituționalitatea instituirii pentru anumite categorii de clienți, a unei excepții de la obligativitatea de a suporta integral costurile cu racordarea la rețeaua electrică, volumul celei de-a VIII-a Conferințe Națională „Cercetări Avansate în Științe Juridice, Economice și Administrative”, editura SITECH Craiova, decembrie 2022, pp. 87 – 93.
- Scurta privire asupra tehnicii legislative de la procedura legisactiunilor din dreptul roman până în actualitate, volumul celei de-a IX-a Conferințe Națională „Cercetări Avansate în Științe Juridice, Economice și Administrative, editura SITECH Craiova, decembrie 2021.
- Legislația secundară din domeniul energiei și normele de tehnică legislativă, în volumul conferinței anuale a doctoranzilor, cu tema „Protecția drepturilor omului în dreptul public și dreptul privat”, 2022, pp. 167-173.
- Privire sintetică asupra sistemului electoral roman, Revista Curierul Judiciar, nr. 2/2021, pp. 110-117.
- Civis romanus sum – a manifesto of pride – several considerations on citizenship in roman law, Revista Conferinței Internațională Educație și Creativitate pentru o Societate Bazată pe Cunoaștere – DREPT, nr. 14, 2020.
- Statul – element fundamental pentru studiul relaţilor internaţionale şi ştiinţelor securităţii. Repere istorice privind evoluţia conceptului de stat, nr. 13/2019, pp. 5-19.
- Modalităţi alternative de soluţionare a disputelor privind investiţiile în contextul tratatelor bilaterale de promovare și protecţia a investiţiilor, Revista Universul Juridic, nr. 12, 2019, pp. 43-50.
- Homo homini covidus sau despre virus, restricții și alți demoni, Revista Diplomacy & Intelligence / Revistă de Științe Sociale, Diplomație și Studii de Securitate, nr. 14/2020, pp. 226-230.
- Humanitas impacting ius – The curious case of justinian’s digest. A lecture between the lines of history, Ius Romanum, no. 2, 2018, pp. 308-322
- De la legisacțiuni la procedură formulară, relativizarea absolutului în dreptul roman, Revista Universul Juridic, nr. 9, pp. 108 – 115, 2018.
Linkuri:
https://www.linkedin.com/in/ionela-cuciureanu-95657076/