Florin Croitoru

Conf. univ. dr.
Discipline predate:
Vioară
Contact:

După concertele sale de debut ca solist cu Filarmonica din Viena sub bagheta lui Christoph von Dohnanyi, Florin Croitoru a fost aclamat de presa din Austria ca fiind un “solist fenomenal” (O.O.Nachrichten – Linz) măiestrind o “tehnica perfecta” (Neue Kronen Zeitung – Vienna). A apărut în nenumarate recitaluri și concerte, în numeroase țări din Europa, Asia, Africa ăi Statele Unite ale Americii. De asemenea, a câstigat 11 premii la diferite concursuri internaționale de vioară, menționând, în 1992, premiul I la Concursul internațional de vioară “Fritz Kreisler” de la Viena, devenind astfel primul și, până astăzi, singurul violonist român distins cu acest premiu de mare prestigiu.

În completarea personalității sale artistice, vin de asemenea multe imprimări pe CD, precum și difuzări live sau imprimate la diverse posturi de radio si TV din Statele Unite ale Americii, Ungaria, Italia, Franța, Austria, Japonia, Irlanda, Islanda, Suedia, Polonia, Norvegia, Marea Britanie și România.

Este licențiat al Academiei de Muzică din București (actuala UNMB). Profesorii săi de vioara din România și din străinătate au fost (în ordine cronologică) : Ionel Nistor, Cristina Ardelean, Mihai Constantinescu, Nicolae Bilciurescu, Valeriu Rogacev, Modest Iftinchi, Ștefan Gheorghiu, Eduard Schmieder și Victor Danchenko.

Repertoriul și imprimările sale includ majoritatea concertelor dedicate viorii, de la baroc la contemporani, precum și câteva programe rare de recital, cum ar fi Nicolo’ Paganini – 24 de Capricii pentru vioară solo”, “Fritz Kreisler –

Universul miniaturilor”, “Virtuozitatea violonistică”, “Florin Croitoru cântă propriile transcripții și compoziții originale”…

Începand cu anul 2010, a publicat, în premieră mondială, mai multe albume de transcripții pentru vioară solo, realizate dupa unele dintre cele mai frumoase și dificile piese de virtuozitate compuse pentru pian și/sau chitară (www.maximpublishinghouse.webs.com).

În afară de solistică și de cursuri de maiestrie, este invitat în mod regulat în juriile diverselor concursuri internaționale de muzică.

Din 1999 este profesor de vioară al Universității Naționale de Muzică din București.