Culturi muzicale religioase

Programul de master Culturi muzicale religioase este unul de perfecționare, care se adresează studenților preocupați de fenomenul cântului sacru. Accentul este pus pe dezvoltarea de competențe în domeniul muzicologiei bizantine și gregoriene, compoziției muzicii religioase și dirijatului de ansamblu vocal bisericesc.

Pe parcursul studiilor veți fi sprijiniți să identificați cea mai potrivită rută profesională și veți fi orientați către cariere artistice, didactice sau de cercetare relevante.

Viața studențească vă poate aduce experiențe semnificative, prin posibilitatea de a participa la simpozioane și conferințe, la concertele formației de muzică bizantină Psalmodia ori ale altor coruri academice, precum și oportunitatea de accesare a unor burse de studiu în străinătate prin intermediul programului Erasmus +.

În calitate de absolvenți ai programului Culturi muzicale religioase, veți putea opta pentru ocupații atractive din sfera interpretării sau cercetării cântului religios, având totodată posibilitatea continuării și aprofundării studiilor în cadrul Școlii doctorale „Constantin Brăiloiu” a UNMB.

Forma de învățământ: cu frecvență

Durata programului: 2 ani

Număr credite: 120 ECTS

Limba de predare: română

Curriculum

Competențe program

COMPETENŢE PROFESIONALE:

C1 – Identificarea şi transcrierea în notaţie guidonică a unor structuri semiografice complexe specifice culturii muzicale bizantine şi post-bizantine (sec. X-XVIII, pt. direcţia de studii „Muzică bizantină”)/gregoriene, inclusiv după Conciliul Vatican II (pt. direcţia de studii „Muzică gregoriană”);
C2 – Analiza corpus-ului repertorial de sintaxă monodică pe baza metodelor de analiză clasice şi contemporane;
C3 – Aplicarea interdisciplinarităţii în cercetarea codicelor muzicale (corelarea cunoştinţelor de paleografie, liturgică, antropologie muzicală, codicologie, stilistică, estetică, semiotică, etc.);
C4 – Interpretarea la un înalt nivel tehnic a unei selecţii repertoriale reprezentative: a) din cele patru idiomuri stilistice, în funcţie de tradiţiile monastice şi urbane, europene şi extra-europene (pt. direcţia de studii „Muzică bizantină”); b) din culegerile de cântări religioase editate de Abaţia de la Solesmes (Graduale triplex, Offertoriale triplex şi Liber hymnarius, pt. direcţia de studii „Muzică gregoriană”); organizarea şi conducerea muzical-managerială a formaţiilor corale şcolare şi bisericeşti;
C5 – Crearea de lucrări muzicale liturgice pe baza tehnicilor componistice medievale; adaptarea materialului muzical monodic la formaţii vocal-instrumentale;
C6 – Elaborarea de lucrări de muzicologie bizantină (pt. direcţia de studii „Muzică bizantină”) / gregoriană (pt. direcţia de studii „Muzică gregoriană”), prin parcurgerea tuturor etapelor (de la concepţie la realizare), cu integrarea cunoştinţelor şi abilităţilor specific muzicale dobândite şi cu aportul creativităţii personale şi a capacităţilor de analiză şi sinteză.

COMPETENŢE TRANSVERSALE:

CT1 – Aplicarea valorilor şi principiilor deontologice specifice managementului resurselor umane, în condiţii de autonomie şi independenţă profesională;
CT2 – Planificarea şi organizarea resurselor umane în vederea eficientizării activităţii de grup;
CT3 – Autoevaluarea nevoilor de formare continuă în vederea adaptării competenţelor profesionale la dinamica mediului organizaţional şi a pieţei forţei de muncă, însuşirea unor metode şi tehnici de învăţare.

Ocupații program

Denumire program masterat

Calificări

Ocupații conform C.O.R.

Cod

Denumire ocupație

Educație muzicală contemporană și culturi muzicale religioase

Culturi muzicale religioase

265257

Specialist muzicologie bizantină/gregoriană

265249

Dirijor ansamblu vocal bisericesc

265242

Compozitor muzică sacră

Alte ocupații, potrivit calificării și titlului acordat, conform competențelor asigurate prin programul de studii. Dreptul de a exercita ocupația de
Profesor în învățământul liceal și postliceal
(233001), conform prevederilor legale (deținere „certificat de
absolvire a programului de studii psihopedagogice – nivel II” sau echivalent).

Experiența studenților

La Universitatea Națională de Muzică am avut șansa să întâlnesc profesori de o înaltă ținută academică, ce m-au ajutat enorm să-mi dezvolt aptitudinile muzicale și nu numai.

Tot ceea ce oferă UNMB, de la cursuri de un bogat și profund univers muzical, dotările moderne, profesionalismul și dăruirea profesorilor de la specializarea Muzică religioasă, la burse de studiu internaționale și multe alte oportunități de dezvoltare și afirmare, ajută din plin la formarea muzicienilor de mare clasă.
Dacă ar fi să mă întorc la momentul alegerii universității pe care să o urmez, aș alege fără ezitare UNMB.

Nicholas (Nicolae) Lupu
Bariton, solist de operă • Actor

Am fost călăuzit spre porțile universității de dragostea pentru muzica bisericească. Programa de studii din cadrul specializării Culturi muzicale religioase mi-a așezat înainte o paletă extraordinară de materii, care m-au ajutat să ajung la destinația dorită, dar pe o cale mult mai largă și mai încărcată cu varii experiențe. Le sunt recunoscător profesorilor mei pentru susținerea unui act educațional de calitate, prin care am acumulat un bagaj consistent de cunoștințe și idei pe care am încercat să le pun aplicare în activitățile pe care le desfășor.

Oportunitățile din timpul studiilor au fost fantastice: am participat la proiectul VOXearlyMUS, în urma căruia am fost implicat într-o mobilitate la Royal Conservatoire The Hague din Olanda și, de asemenea, am beneficiat de o bursă ERASMUS+, ocazie cu care am putut cerceta fonduri de manuscrise și am participat la repetițiile unora dintre cele mai performante coruri de muzică bizantină din Atena.

Daniel Dumitrică
Diacon al Catedralei Voievodale din Buzău • Secretar eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei • Dirijor secund al Corului Vlaho-Bizantin

Mărturisesc cu caldă inimă că pe parcursul celor zece ani de studiu (licență, master și doctorat) am descoperit și simt și în prezent fenomenul de metamorfoză al dascălilor preschimbați din universitarii cu blândețe sobră, necruțători în evaluarea continuă a studentului și gata a-i tămădui scăderile din strălucire, în „părinții” care, deși te-au lăsat instruit desăvârșit în lume, își încălzesc inima cu realizările tale și te așteaptă acasă oricând a-ți mângâia obrazul cu felicitări cuvenite pentru că ai purtat cu cinste stindardul familiei UNMB…

De aceea, cu prețuirea studentului din prima bancă, evoc și mărturisesc cu dragoste că dacă astăzi sunt cercetător, interpret instrumentist, artist liric, orchestrator, dirijor de cor de filarmonică, cadru didactic titular și cleric iubitor de întregul frumos sonor din creația lui Dumnezeu, acest fapt se datorează prin excelență formării mele în cadrul familiei UNMB, instituție care mi-a dăruit tot ce a avut mai bun ca dotare, cadre didactice de înaltă ținută morală și academică și, mai presus de atât, mi-a întins mâna cu sprijin financiar, apreciind prin bursa consistentă dragostea cu care am studiat și m-am pregătit, recomandându-mă totodată pentru concerte, turnee naționale și internaționale, simpozioane și master-class-uri la care am participat cu mult interes.

Codruț Scurtu
Profesor de muzică psaltică și liniară, Seminarul Teologic „Sf. Nicolae” Râmnicu Vâlcea • Dirijor al corului preoților din Arhiepiscopia Râmnicului • Dirijor al corului de copii BREVIS al Arhiepiscopiei Râmnicului • Dirijor al Formației vocal instrumentale de muzică veche ARHEON • Preot al Bisericii „Sf. Dumitru” din Râmnicu Vâlcea

Profesori de specialitate

Anterioară
Următoare