Acasă > Oferta educațională > Licență FCMPm > Muzicologie
Muzicologie
Dacă vă hotărâți să studiați muzicologia la UNMB veți afla cum ajunge un tânăr muzician să înțeleagă trecutul muzical, pentru binele prezentului și al viitorului. În această călătorie, veți fi ghidați de un colectiv de cadre didactice care include personalități de prim rang în domeniul muzicologiei, recunoscute la nivel național și internațional prin premii și distincții.
În cadrul celor patru ani de licență în muzicologie
- Veți putea explora istorii, partituri, scrieri, idei despre muzici clasice, pop, de film, tradiționale.
- Veți deveni conștienți de interacțiunile subtile, dar importante dintre muzică și istorie, muzică și societate.
- Veți învăța cum să analizați o partitură pentru a surprinde tainele alcătuirilor sonore.
- Veți putea să vă dezvoltați capacitățile interpretative instrumentale, vocale și dirijorale, prin discipline specifice.
- Veți avea posibilitatea de a participa la Concursul național de muzicologie organizat de UNMB (care a dobândit de-a lungul anilor un binemeritat prestigiu) și de a publica articole, cronici muzicale sau interviuri în paginile ziarului Acord, revistă emblematică a instituției noastre.
- La toate acestea se adaugă practica muzicologică, care se poate desfășura în diferite zone, de la Radio România până la Departamentul de cercetare și Editura UNMB.
Vă veți pregăti astfel pentru ce vi se pare potrivit să urmați mai departe: să deveniți profesori, redactori (în audio-vizual, edituri, presă), referenți sau secretari muzicali în filarmonici, opere și instituții culturale, ori poate formatori de opinie în mediul virtual. Numeroasele premii obținute de studenții și absolvenții noștri, precum și calitatea activității lor profesionale ulterioare confirmă nivelul de pregătire de care puteți beneficia urmând acest program.
Forma de învățământ: cu frecvență
Durata programului: 4 ani
Număr credite: 240 ECTS
Limba de predare: română
Curriculum
Discipline |
---|
|
Discipline |
---|
|
Discipline |
---|
|
Discipline |
---|
|
Experiența studenților
În anii petrecuți ca student la Universitatea Națională de Muzică București, am realizat că un muzicolog trebuie să îmbine profesionalismul cu dragostea pentru muzică și pasiunea pentru cercetare. M-am bucurat să regăsesc aceste atribute la profesorii care continuă să mă îndrume la UNMB, cursurile desfășurându-se într-o atmosferă prietenoasă, cu deschidere spre diverse subiecte. De asemenea, datorită cunoștințelor și abilităților dobândite la UNMB am reușit să obțin premii la importante concursuri naționale și internaționale de muzicologie și compoziție. Mai mult decât atât, studiile la UNMB m-au ajutat să îmi găsesc un loc de muncă la puțin timp după absolvirea studiilor de licență.
Vlad Ghinea
Mi-am dorit să devin profesor încă din timpul liceului. Înclinația pentru disciplinele muzicale teoretice (istoria muzicii și teorie-solfegiu-dicteu) m-a determinat să aleg specializarea Muzicologie din cadrul UNMB. Pe durata studiilor de licență și master am avut oportunitatea de a studia cu profesori pasionați de muzică, profesioniști și dedicați, care m-au inspirat în a aprofunda arta sunetelor, devenind totodată modele pentru cariera mea didactică. Cursurile facultății, materialele puse la dispoziție de biblioteca instituției alături de buna dotare a sălii de lectură au contribuit în mare măsură la parcursul meu, în mod special la examenele pe care le-am susținut pentru a deveni profesor. De asemenea, pe durata studiilor, facultatea mi-a oferit șansa de a participa la numeroase concursuri de muzicologie și teoria muzicii, concerte și simpozioane. Toate aceste experiențe frumoase din anii studenției mă determină să îi îndrum pe elevii mei în a-și continua studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, indiferent de specializarea aleasă.
Octavia Cioceanu-Angelescu
Universitatea Națională de Muzică din București este instituția care mi-a devenit un companion de neînlocuit. În cadrul acestei instituții am avut ocazia de a participa la concursurile naționale de teorie și muzicologie care m-au condus spre performanță, o performanță greu de atins fără sprijinul profesorilor și fără baza materială pe care universitatea mi-a pus-o la dispoziție. Studiul muzicologiei mi-a dezvoltat simțul muzical, spiritul critic obiectiv și capacitatea de organizare, așa cum o altă secție nu ar fi făcut-o. Dobândirea acestor însușiri nu ar fi fost posibilă fără cordialitatea cu care am fost îmbrățișată de profesorii mei. Am luat acest model de conduită și îl aplic cât pot de mult în activitatea didactică cu elevii. Legătura mea cu UNMB rămâne una strânsă prin permanenta îndrumare a viitorilor studenți în a-și îndeplini visul de a urma cursurile acestei universități și a deveni, mai departe, muzicieni împliniți.
Maria Marinescu (Bărăceanu)
În calitate de absolventă a specializării Muzicologie (ciclul licență, master și doctorat) în cadrul UNMB, pot afirma că am avut parte de o îndrumare de excepție pe parcursul anilor de studii în această instituție. O recomand, nu doar datorită standardelor înalte ce caracterizează pregătirea profesorilor, ci mai ales pentru implicarea și exigența acestora în relația cu studenții. Atât acumularea de cunoștințe teoretice specifice, cât și accesul la experiențe diverse (concursuri de muzicologie, colaborări cu reviste de specialitate, burse ERASMUS etc.) m-au ajutat enorm, garantându-mi ulterior reușite profesionale semnificative în domeniul muzicologiei.
Irina Nițu
Am absolvit cursurile secției de Muzicologie pentru ciclul de licență, master și mai apoi doctorat. Nivelul deosebit de ridicat al informației oferite, contactul cu profesioniști și iubitori ai artei muzicale fac din UNMB nu doar un loc de informare și cercetare, ci un spațiu în care ești îndemnat să iubești muzica și să îți iubești meseria. Pe parcursul anilor mei de studenție am avut parte de suport academic necondiționat din partea profesorilor mei. Am participat la concerte, simpozioane și masterclass-uri, am avut acces la o bibliotecă și o mediatecă în care am „călătorit” pe cele mai interesante meleaguri culturale și am cunoscut oameni, locuri și culturi noi prin cele două burse ERASMUS de care am beneficiat.
De mai bine de un deceniu transmit cu mândrie cunoștințele mele muzicale la orele de teorie și istoria muzicii de la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București și îmi valorific cu drag experiențele muzicologice în materialele pe care le realizez pentru revistele Muzica și Actualitatea Muzicală ale UCMR.
Andra Apostu
Pentru mine, Universitatea Națională de Muzică din București a însemnat în primul rând o serie de întâlniri privilegiate, pentru că am avut șansa să pot studia cu profesori pentru care munca la catedră a reprezentat și reprezintă o vocație practicată mereu cu pasiune. Felul în care mă raportez azi la muzică li se datorează în mare măsură acestor oameni, cărora le păstrez o caldă recunoștință. Am încă amintiri vii de la anumite cursuri, încă mai rețin atmosfera din diferite săli, mai mari sau mai mici, și mirosul și liniștea din bibliotecă și mediatecă.
UNMB a însemnat, totodată, spațiul în care am legat unele dintre cele mai frumoase și mai durabile prietenii din viața mea, dar și locul în care mi s-au definitivat opțiunile de viață și, mai ales, cele profesionale.
Am avut șansa să pot pleca de 3 ori pe perioada studiilor masterale și doctorale cu burse (Erasmus și CEEPUS) în Germania și Austria, să cunosc, să respir și să trăiesc atmosfera unor importante orașe universitare ca Weimar, Graz și Berlin, experiențe, de asemenea, inestimabile pentru formarea mea umană și profesională.
UNMB este și locul unde am lucrat vreme de 5 ani în cadrul Departamentului de Relații Internaționale, imediat după terminarea studiilor masterale, un alt prilej de a mă apropia de instituție și oamenii săi dintr-o altă perspectivă, administrativă.
În prezent, de câte ori trec pe lângă clădirea de pe Știrbei Vodă, mă încearcă o senzație de familiaritate, de căldură și de nostalgie, pentru că acolo, între pereții săi, e și o parte din cea mai frumoasă perioadă a tinereții. Și nu doar a mea.
Ioana Marghita
Profesori de specialitate
- Valentina Sandu-Dediu
- Prof. univ. dr. dr. h.c.
- Mihai Cosma
- Prof. univ. dr.
- Florinela Popa
- Prof. univ. dr. habil.
- Irina Boga
- Conf. univ. dr.
- Ștefan Firca
- Lector univ. dr.