Universitatea Națională de Muzică din București anunță cu profund regret trecerea la cele veșnice a distinsului Profesor universitar doctor Dan Buciu.
Minte sclipitoare și pătrunzătoare, mergând mereu la esența lucrurilor, cu un simț estetic infailibil, o vastă cultură și o admirabilă disciplină a muncii, Dan Buciu a constituit un veritabil model profesional pentru discipolii și colegii săi. Întreaga sa activitate, desfășurată pe mai multe planuri împletite simbiotic, a fost dedicată muzicii și muzicienilor.
În domeniul componistic, a explorat cu predilecție filonul modal, expresivitatea lucrărilor sale fiind adesea legată de prezența vocii umane în diverse ipostaze, de la creații corale sau de lied la opusuri vocal-simfonice. Ca mentor al multor generații de studenți, s-a remarcat printr-o extraordinară capacitate de cuprindere și structurare, realizând lucrări de referință, precum „Tratatul de armonie tonală” (vol. I-II) sau substanțialul volum intitulat modest „Mic tratat de armonie modală”. Pasiunea sa pentru muzică a rodit și în domeniul muzicologic, prin numeroase și consistente lucrări, precum volumul „Domenico Scarlatti între Baroc, Clasicism și Modern”. S-a implicat cu profesionalism și abnegație în activitatea administrativ-managerială a două dintre cele mai importante instituții muzicale din România: Universitatea Națională de Muzică din București – al cărei rector a fost în perioada 2000-2008 – și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, în cadrul căreia a coordonat timp de mulți ani secția de muzică vocală, preluând și dificila sarcină de a organiza, ca director artistic, trei ediții ale Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi (2013-2015).
A fost distins cu numeroase premii, între care Marele Premiu al UCMR pentru întreaga activitate (în 2021), Premiul „George Enescu” al Academiei Române, șase premii ale UCMR și foarte recent, în februarie 2025, Premiul „Marin Constantin”, acordat de Fundația Madrigal.
Personalitate marcantă a muzicii românești contemporane, Dan Buciu lasă o amprentă de neșters în cultura autohtonă și, deopotrivă, în sufletele colegilor și discipolilor săi.
Drum lin către stele, stimate Maestre!
Prof. univ. dr. Olguța Lupu
Decan FCMPm