MousaiosSound

La început a fost o provocare, o dorință, iar pe parcurs a devenit realitate. MousaiosSound este, pentru mine, mai mult decât un proiect. Premiul, sfaturile, ajutorul și susținerea primite din partea Universității Naționale de Muzică din București m-au ajutat, ca viitor etnomuzicolog, să-mi dau seama cum pot aplica ceea ce am învățat și cât de mult îmi place să fac acest lucru.

Mi-a fost oferită încrederea necesară luării deciziilor în ceea ce privește parcursul proiectului, totodată și posibilitatea de a vedea cum se conturează rezultatele muncii de cercetare și de organizare. A fost o mobilizare continuă, deoarece proiectul a căpătat treptat dimensiuni mai mari decât mi-aș fi imaginat, numărul oamenilor implicați crescând de la o etapă la alta, iar situațiile imprevizibile putând fi prezente la orice pas. Începând cu cercetările de teren, obținerea materialelor de lucru, deplasările, editarea a ceea ce am înregistrat, organizarea evenimentului cu public, gândit astfel încât să se țină cont de orice detaliu, toate acestea m-au făcut să înțeleg ce înseamnă riscurile luării inițiativei de a face ceva.

Am fost în mai multe ipostaze: cea a antreprenorului, a managerului, a etnomuzicologului, a PR-ului, a liderului, a prezentatorului, dar și a spectatorului, iar lista poate continua. M-am intersectat cu situații noi, în care primul instinct a fost să fug, iar singura soluție era să le înfrunt, și am reușit. Trecând prin toate aceste situații mi-am dat seama că pot. Am simțit bucurie, responsabilitate, tensiune, stres, dar și multă împlinire.

Scopul a fost să realizez cercetări de teren pe Valea Slănicului și să fac cunoștință oamenilor cu acest segment etnomuzicologic, neexplorat la Buzău, de mai bine de 30 de ani. În tot acest timp multe informații s-au pierdut, iar legătura oamenilor cu această lume, a muzicilor tradiționale, a fost aproape inexistentă.

Visul meu a purtat numele MousaiosSound, iar câștigarea concursului mi-a oferit șansa de a-l vedea realizat. Poate la început ideile păreau ireale, dar prin muncă și grație ajutorului primit am reușit să îmi ating toate obiectivele descrise în planul proiectului, ba chiar mai mult. Pentru județul Buzău concertul de muzici tradiționale a fost o premieră și totodată un moment de conștientizare. Oamenii care au descoperit acest proiect au înțeles că este vorba despre ceva diferit, că se poate și așa.

Titlul proiectului este o îmbinare între vechi și nou. Mousaios este denumirea veche a râului Buzău, iar Sound este un cuvânt provenit din limba engleză. A fost gândit astfel încât să stârnească interesul, dar în același timp să ofere și un indiciu. Intenția mea a fost să atrag un public mai larg, de vârste diferite, ceea ce s-a și întâmplat. M-am bucurat să văd la eveniment oameni de toate vârstele, în special tineri interesați de muzica tradițională. Câțiva dintre ei au venit cu instrumentele să învețe chiar de la cei care au făcut parte din proiectul MousaiosSound. Mircea Micu sau nea Mircea, cum îl cunoaște lumea, în vârstă de 85 de ani, declarat Tezaur Uman Viu, a vorbit și a oferit sfaturi tuturor celor prezenți la eveniment. A fost un schimb de experiență pe care eu mi l-am dorit, tocmai de aceea am gândit totul astfel încât la final să existe o degustare a produselor tradiționale din județul Buzău și un timp de socializare, desfășurat pe durata a două ore. Cei prezenți la eveniment au fost încântați de ce au descoperit.

Promovarea a fost necesară, iar găsirea unui logo și aplicarea lui pe fotografii, pe materialele oferite atât participanților la proiect, cât și oamenilor prezenți la eveniment, au avut un impact pozitiv și mult așteptat. Interesul din partea presei locale a crescut, au apărut articole despre proiect și despre eveniment, televiziunea locală a fost acolo, de asemenea postul Radio România Antena Satelor, fiind partener, a promovat în cadrul emisiunilor conținutul proiectului. Oamenii la care au ajuns informațiile trimit și astăzi mesaje pentru a mă întreba când va fi următorul eveniment. Până atunci, materialele video vor fi postate pe pagina de Facebook MousaiosSound, iar evenimentul integral va fi difuzat pe posturile de televiziune din Buzău. Materialele strânse vor fi folosite în scopul unei cercetări etnomuzicologice, dar și în scop educativ pentru cei care își doresc să afle cum sună muzica de pe Valea Slănicului, din județul Buzău.

Mă bucur că m-am numărat printre câștigători. A fost șansa mea de a descoperi cât de mult îmi place să mă implic în astfel de proiecte, să fac muncă de teren și să descopăr aceste muzici, care de la un moment la altul pot dispărea. Cred că acest proiect îi va ajuta pe cei care vor avea întrebări legate de sunetul muzicii din Buzău. Îmi doresc să devină un reper și să ajungă informația la un număr cât mai mare de oameni, că există și această lume, diferită de cea pe care o cunoșteau din spectacolele folclorice, a celor care mai păstrează și cântă muzica tradițională.

Eu voi munci în continuare. Acum am căpătat curaj și simt că drumul proiectului MousaiosSound abia a început…