Detalii cursuri postuniversitare gratuite

Programe digitale muzicale (DAW). Editare și masterizare în Logic Pro

Cursul postuniversitar Programe digitale muzicale (DAW). Editare și masterizare în Logic Pro își propune formarea deprinderilor necesare utilizării unui program digital muzical (digital audio workstation sau DAW) și familiarizarea cursanților cu procesele pe care le presupune o sesiune de înregistrări muzicale. Cursul acoperă toate procesele de producție, începând cu așezarea ideală a microfoanelor și pregătirea înregistrării, trecând prin selectarea și fonotecarea/compilarea materialului înregistrat și ajungând apoi la etapele finale de editare și masterizare a produsului muzical. Interfața programelor digitale muzicale este diferită însă funcțiile sunt proponderent aceleași, astfel că informațiile sunt transferabile și în alte DAW-uri.

         Cristian (Cristi) Dobrică, formatorul cursului, are o vastă experiență ca sunetist și producător muzical. În cadrul activității desfășurate la mai multe studiouri muzicale specializate din România a realizat înregistrări cu soliști și trupe cunoscute atât din țară, cât și din străinătate, dintre care amintim: Iris, Direcția 5, Ștefan Bănică, Timpuri Noi, Angela Gheorghiu, Platonic, Die Goldenen Zitronen, Agathodaimon. De asemenea, a realizat spoturi comerciale pentru clienți din sfera business precum Orange România, Dell, National Geographic ori Disney.

 

Competenţe digitale în promovarea muzicală online

Cursul urmărește familiarizarea cursanților cu strategii de promovare a activităților muzicale în mediul online, precum crearea unui site propriu, realizarea unui newsletter sau dezvoltarea de materiale promoționale atractive. Participanții vor învăța să folosească strategii de marketing pentru a crește vizibilitatea și interacțiunea cu publicul pe platforme precum Facebook, Instagram sau Twitter. Participanții vor învăța să încarce și să gestioneze conținutul muzical pe platforme ca Spotify, Apple Music și YouTube, asigurându-se că muzica lor ajunge la un public cât mai larg. În cele din urmă, participanții vor învăța să folosească instrumente de analiză pentru a monitoriza și optimiza campaniile, asigurându-se că eforturile lor de promovare sunt cât mai eficiente.

Ionuț-Claudiu Popa și Raluca Popa sunt experți în Marketing digital, Identitate vizuală și Social media marketing, colaborând cu Academia de Studii Economice și Universitatea Româno-Americană.

Anca Lupeș, consultant de specialitate, este una dintre cele mai experimentate profesioniste din industria muzicală românească. Pe parcursul carierei, a activat în aproape toate domeniile industriei muzicale: mass-media (presă, radio, TV), organizare de concerte, case de discuri și edituri muzicale, management și impresariat artistic. În 2009 a urmat programul „Music Business” la Berklee College of Music (Boston, SUA) și în același an a devenit membră a Musiconsult – o rețea internațională de consultanți în music business.

 

Competențe digitale – Tehnoredactare partituri

         Cursul postuniversitar Competențe digitale – Tehnoredactare partituri își propune prezentarea conceptelor de notație muzicală conforme cu standardele internaționale, pe care le folosesc marile edituri, precum și familiarizarea cursantului cu diferite tipuri de notație muzicală (clasică, de jazz, modernă etc.) pentru diferite genuri muzicale. Programa cursului cuprinde noțiuni de examinare și adaptare a manuscriselor muzicale în scopul digitalizării și formarea de competențe de utilizare a softurilor specifice pentru editarea digitală a textului muzical. Pentru ca parcursul unei partituri de la stadiul de manuscris până la pupitrul interpreților să fie complet, cursul oferă instruirea necesară pregătirii partiturilor pentru tipar: inserarea paginației și a elementelor grafice și vectoriale, layout-ul optim în funcție de specificul partiturii etc. 

Corina Țurcan (Ciuplea), formatorul cursului, colaborează cu edituri prestigioase din lume, interesate în special de transcrierea muzicii contemporane. A editat numeroase partituri pentru compania Europäische FilmPhilharmonie din Berlin, colaborând cu compozitori, dirijori și instituții importante, atât din țară (Opera Națională Română, Orchestra Radio România), cât și din străinătate. Corina a fost invitată să susțină cursuri de notație muzicală la diverse instituții din Europa, precum academiile de muzică din Grafenegg (Austria) și Katowice (Polonia).

 

Competenţe digitale – Tehnoredactare partituri psaltice

Cursul este conceput astfel încât să faciliteze obținerea de competențe avansate în tehnoredactarea partiturilor psaltice, folosind cele mai moderne instrumente digitale. Participanții vor învăța să aplice regulile de bază ale ortografiei psaltice pentru diverse stiluri de scriitură muzicală (concisă, analitică, hiperanalitică). Cursul include aplicații practice utile, precum prelucrarea digitală a partiturilor prin recunoașterea optică a caracterelor (OCR), sau organizarea bibliotecilor digitale de documente și formule muzicale.

Florin Leonte, formatorul cursului, este editor de carte psaltică, remarcându-se prin transcrierea unor colecții de muzică sacră care au fost publicate în condiții editoriale excelente. Între realizările notabile se numără culegerea și tehnoredactarea materialului muzical pentru cele trei volume din Doxastarul lui Iacov Protopsaltul (Editura Scara Psalticpress, 2017). Florin a colaborat, de asemenea, cu Editura Universității Naționale de Muzică din București, oferind consultanță și servicii de corectură ortografică pentru lucrarea Irmologhion Calofonicon ( Editura UNMB, 2023) a muzicianului ecleziastic Macarie Ieromonahul (1750-1836). În anul 2023, Florin a primit binecuvântarea Patriarhiei Române pentru a tipări manuscrisele inedite ale lui Macarie.

        

PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

https://mfe.gov.ro/pnrr/

https://www.facebook.com/PNRROficial