Sanda Crăciun-Popa

C.d.a. dr.
Discipline predate:
Solouri și studii de orchestră, Violă
Contact:

Sanda Crăciun-Popa – violă, a studiat cursurile UNMB cu prof. Valeriu Pitulac. Din 1973 a devenit membră a Filarmonicii George Enescu din Bucureşti, având privilegiul de a cânta în seria de concerte susţinute de Sergiu Celibidache. Începând o carieră solistică şi camerală, participă alături de Aurelian-Octav Popa la înfiinţarea orchestrei de cameră Quodlibet Musicum (1977), ca solo viola. 

Este iniţiatoarea ansamblului de muzică veche Consortium Violae pe care l-a fondat în 1980, cu care a realizat concerte, înregistrări Radio şi TV, și discuri Electrecord. 

Împreună cu Aurelian – Octav Popa se constituie ca un Duo. Primul lor CD denumit Romania Today (Sonoton-München) a fost ales între cele mai bune CD ale anului 1997 de către DRS Elveţia. Au Concerte în Bucureşti şi principalele oraşe din Romania, turnee în străinătate.

Predă viola ca profesor asociat la Universitatea Ovidius din Constanţa şi Universitatea de Muzică din Bucureşti.

Teza sa de doctorat (2009) are titlul Viola între tradiţie şi inovaţie.

Premiul Internaţional Johann Wenzel Stamitz – KunstlerGilde Esslingen Germania Juriul muzical al KunstlerGilde a acordat în unanimitate acest premiu, pentru prima dată unui Duo- Aurelian-Octav Popa și Sanda Crăciun Popa! Anunţul a fost făcut în 2020! Ceremonia a avut loc pe 6 07 2021 la Goethe institut din București, premiul fiind înmânat de Martin Kirchoff președintele interimar al KunstlerGilde Esslingen și Dr.Phil. Dietmar Graf M.A. Directorul Departamentului Musical și președintele Juriului Internaţional Stamitz