Andreea Țimiraș

c.d.a. dr.
Discipline predate:
Muzică de cameră
Contact:

Născută într-o familie cu tradiție muzicală, este absolventă a U.N.M.B., promoția 2006, la clasa profesorilor Aurel Niculescu și Marin Cazacu, perfecționându-se la cursurile de măiestrie artistică sub îndrumarea lui David Geringas și la cele de muzică de cameră coordonate de Trio Abegg. 

Domeniul muzicii de cameră reprezintă constanta în jurul căreia gravitează două direcții antagonice principale ce întregesc profilul artistic al Andreei Țimiraș: muzica veche și cea contemporană. În acest sens, în anul 2013 devine asistent cercetător al Centrului de Muzică Veche din cadrul U.N.M.B., evoluează în formaţii de profil, primind în anul 2017 distincția Fundației A.C.C.U.M.M.- „IN MEMORIAM Robert Dumitrescu” (pentru preocupări în domeniul muzicii vechi), iar în anul 2021 fiindu-i conferit titlul de Doctor în Muzică pentru Teza de doctorat cu titlul „Violoncelistica în lucrări reprezentative ale Barocului napolitan” – coordonator științific prof. univ.dr. Șerban-Dimitrie Soreanu.

Atracția pentru muzica contemporană se manifestă încă din anii studenției; primește premii speciale pentru cele mai bune interpretări ale unor piese moderne și contemporane, și realizează numeroase prime audiții absolute. Violoncelistă a emblematicului ansamblu de muzică nouă „Archaeus”, și a ansamblului „Imago Mundi” cu care înregistrează cinci CD-uri sub Editurile CasaRadio și Euphonia (Isvor George Enescu, Isvor Constantin Brâncuși, Gnossos, DANSate și Anotimpurile), formează alături de violonista Raluca Stratulat un duo, care în anul 2015 intră în Fonoteca de Aur a S.R.R. cu lucrarea în primă audiție absolută “Vitrines & Vitraux “- Concert pentru vioară, violoncel și orchestra de Dan Dediu. 

Concertează de-a lungul anilor ca solistă sub bagheta dirijorilor Jin Wang, Peter Oschanitzky, Horia Andreescu, Adrian Morar, Adrian Buciu, Mihnea Ignat, Cristian Lupeș și Gheorghe Costin, alături de Filarmonica Pitești, Orchestra de BAROCkeri, Filarmonica „Banatul” din Timișoara, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, Filarmonica „Oltenia” din Craiova, Filarmonica Brașov și Orchestra Națională Radio.

Este artist instrumentist al orchestrei Operei Naționale București și profesor de muzică de cameră – Șef al Catedrei de Ansambluri și corepetiție la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti.