Daniel Prallea-Blaga

Lector univ. dr.
Discipline predate:
Imagine și realizare în interpretarea muzicală, Operă
Contact:

Este absolvent al Liceului de Artă George Enescu din București (vioară) și al Academiei de Muzică din Bucuresti, specializarea Regie de Teatru Muzical. După terminarea studiilor, tânărul regizor a fost asistent de regie și regizor de scenă și culise la ONB, apoi regizor artistic la Opera Română  Brașov și Opera din Timișoara. Activitatea sa pedagogică s-a desfășurat în calitate de profesor la Liceul de Artă Sabin Drăgoi din Arad, Universitatea Ovidius Constanța si Universitatea din Brașov, iar din anul 2007 este Lector universitar la disciplina Operă a Departamentului Canto și Artele Spectacolului Muzical la UNMB.

Daniel Prallea-Blaga, căruia i s-a acordat Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional de Regie si Scenografie Richard Wagner (Austria, 1997), a regizat numeroase spectacole de operă care s-au bucurat de o apreciere deosebită atât în țară cât și în turneele realizate în Austria, Belgia, Germania, Elveția, Olanda, Marea Britanie, Ungaria, Serbia și Qatar, iar unele dintre acestea au fost filmate si documentate pe suport DVD cu booklet și ISBN: Faust de Ch. Gounod (Opera Română Timișoara), Viva la mamma de , La gazza ladra de G. Rossini și Liliacul de J. Strauß (Opera Română Brașov), Homo videns (Festivalul SIMN) și Unu plus minus unu (Festivalul Internațional G. Enescu) de L. Dănceanu, Motanul încălțat de C Trăilescu,
O noapte furtunoasă de P. Constantinescu, Povestea micului Pan de L. Profeta, Vocea umană de F. Poulenc (UNMB) și altele. Despre spectacolele sale au scris articole elogioase peste treizeci de cronicari.

Daniel Prallea-Blaga a publicat la șase edituri numeroase cărți de specialitate, dintre care amintim: Evoluția conceptului de regie în teatrul liric – 2010, Evoluția artei regizorale în operă – 2017, Viziuni moderne în regia de teatru liric – 2017, precum și volume de poezie, fiind și membru al Societății Scriitorilor din România.