Filip Ristovski-Risio

Lector univ. dr.
Discipline predate:
Arta actorului și mișcare scenică, Dicția și declamația în spectacolul muzical, Machiaj în spectacolul muzical
Contact:

Este un artist complex: actor, dansator, cântăreţ – în proporţii egale. A pornit din inima Macedoniei, din Bitola, să cucerească lumea şi a ajuns în România cu o bursă de studii. A stat un an la Ploieşti, învăţând limba română, după care a dat examen la UNATC Bucureşti, unde a intrat din prima încercare, la clasa profesorului Florin Zamfirescu. În anul al treilea de studii a fost descoperit de Cătălina Buzoianu, care l-a distribuit într-un spectacol în limba italiană (Nu era a cincea, era a noua), participând, cu acel rol, la Festivalul „Salvo Randone” din Sciacca, Italia.

A urmat debutul pe scenă, în 1999, la Bulandra, unde a jucat în Turandot, alături de Maia Morgenstern şi Virgil Ogăşanu, apoi a fost Orfeu, în Odiseea 2001, spectacol conceput şi regizat de Cătălina Buzoianu.

A fost Pescăruşul în Pescăruşul Jonathan Livingstone de Richard Bach (regia: Chris Simion, 1998), Calaf, în Turandot (regia: Cătălina Buzoianu, 1999), Nijinski, în Nijinski (2002), pentru care a primit Premiul pentru cea mai bună interpretare actoricească, Ferdinand, în Furtuna de Shakespeare (2008, regia: Cătălina Buzoianu), Mercutio, în Romeo şi Julieta (2009, regia KERO® ‒ Kérenyi Miklós Gábor), Chiriac, în O noapte furtunoasă (regia: Ştefan Neagrău, la UNMB, 2015) sau Fredy, în My Fayer Lady (regia: Răzvan Ioan Dincă, 2016). Kiss me Kate ( regia: Cătălin Ionescu Arbore 2020)

A început studii de canto clasic cu profesoara Bianca Manoleanu, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, şi a jucat la Operetă în spectacolele Văduva Veselă, Romeo şi Julieta Kiss me Kate.

Din 2011 predă cursuri de actorie şi mişcare scenică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Din 1988, este colaborator al Teatrului Naţional din Bitola, Macedonia și din 2001 este membru al Asociaţiei franco-române „Mnemosyne”.

De asemenea, a jucat în filme, interpretând rolul lui Mafioso în Assassino, un scurt-metraj realizat de Milos Vlaski în 1998, al lui Richard în Bucureşti, te iubesc, în regia lui Mircea Ghinescubi (2013),  Enescu, geniul și prințesă  Regia Toma Enache 2022 și seriale TV.