Adriana Toacsen-Ponta

Lector univ. dr.
Discipline predate:
Pian complementar
Contact:

Educație

  • Studii Post-Doctorale 2012, Doctor în Muzică, Universitatea Națională de Muzică 2011, Master 2003, Licență 2002

Biografie

Adriana Toacsen-Ponta a absolvit studiile Liceului de Muzică „George Enescu” pe parcursul căruia s-a aflat sub îndrumarea profesorilor Ada Ulubeanu, Ludmila Popișteanu, Aurora Ienei și Mihaela Zamfirescu și cursurile Universității Naționale de Muzică din București la clasele prof. Delia Pavlovici, Ladislau Csendes, Dan Grigore și Sandu Sandrin.

A apărut pe scenă în concerte cu orchestra, recitaluri solo sau în formații camerale. A fost laureată a  unor concursuri naționale și internaționale, inclusiv de muzică de cameră – duo și trio clasic.

A avut o bogată activitate împreună cu violonista Raluca Stratulat, împreună cu care a concertat sub numele Duo Atris, ani încununați de succese sub îndrumarea violonistului Ladislau Csendes. Din anul 2019 a început o nouă colaborare pentru concerte camerale și concerte de duo concertant împreună cu violonista Natalia Pancec, cu care a plănuit mai multe tipuri de apariții.

Concertul poveste este o variantă de recital–spectacol, care își dorește să facă muzica clasică să le fie alături atât adulților, cât și copiilor.

Alegerea repertoriului actual are la bază dorința de a promova pe scenele de concert muzica modernă și contemporană, după cum o dovedesc concertele desfășurate în cadrul Festivalului Internațional „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi”,  Festivalului Internațional „Meridian”, Festivalului Muzicii Românești Iași sau Festivalului Internațional „InnerSound”.

Publicații și înregistrări

  • CD-ul Seri de jazz și muzică clasică, 4 decembrie 2012, SRR Târgu Mureș și Exces Music
  • „De la pianistul compozitor la pianistul modern. Concerte pentru pian și orchestră, între reper și evoluție în secolul al XX-lea”, în Studii de sinteză 2012–2013, vol. 1, Institut de Studii Muzicale Doctorale Avansate MIDAS, Editura Universității Naționale de Muzică București, 2013.
  • „Engagement in the musical life of the concerto”, Conferința internațională Cei trei de C, în Akademusica nr.8/2013, Editura Universității Naționale de Muzică București.