Muzică (Pedagogie muzicală)

Specializarea conține toate elementele necesare pentru a oferi o pregătire temeinică, indispensabilă oricărui muzician profesionist. Ghidați de specialiști recunoscuți la nivel național și internațional, veți avea ocazia de a parcurge o călătorie fascinantă, pe parcursul căreia veți putea acumula o multitudine de cunoștințe și abilități ce vă vor ajuta să stăpâniți complexul teritoriu al muzicii – deopotrivă știință și artă.

  • Veți putea experimenta bucuria de a cânta împreună într-unul din ansamblurile corale ale instituției și veți putea explora sentimentul unic de a vă transmite intențiile prin gestul dirijoral.
  • Vă veți putea perfecționa capacitatea de a înțelege muzica, de a interpreta lucrări muzicale, de a scrie și citi semnele muzicale, convertind sunetele în note pe portativ și transformând indicațiile din partitură în sonorități care să încânte audiența.
  • Veți putea descoperi nenumărate capodopere muzicale, aflând detalii despre contextul compunerii lor și despre sensul ascuns în sunete.
  • Veți avea ocazia de a cânta în minunata sală „George Enescu” a UNMB sau pe scene ale altor instituții artistice prestigioase, ca membru sau conducător al unor formații vocale sau vocal-instrumentale.

Pe scurt, veți avea posibilitatea de a învăța să gândiți și să vă exprimați emoțiile cu ajutorul sunetelor, ceea ce este sinonim cu a fi muzician. Și, nu în ultimul rând, vă veți putea completa pregătirea alegând din bogata ofertă de discipline și module facultative, care vă vor diversifica traiectoriile profesionale.

Forma de învățământ: cu frecvență

Durata programului: 3 ani

Număr credite: 180 ECTS

Limba de predare: română

Curriculum

Experiența studenților

Am absolvit la UNMB specializările Muzică/Pedagogie muzicală (licență) și Educație muzicală contemporană (master), studii ce au reprezentat temelia realizării visului meu de a deveni profesor și interpret de folclor. Datorită pregătirii oferite de către corpul profesoral al UNMB, după finalizarea studiilor de licență am obținut postul de profesor de Educație muzicală și mi s-a propus colaborarea cu Școala de Muzică Sighișoara în cadrul catedrei de Teorie. În domeniul folcloric, cunoștințele teoretice și practice acumulate mi-au perfecționat stilul interpretativ și spiritul autocritic.

Pe parcursul celor 5 ani de studii am beneficiat de pregătirea temeinică a corpului profesoral, dar și de vasta bază materială de care dispune universitatea. De asemenea, am avut ocazia de a participa la numeroase concerte, simpozioane și masterclass-uri cu teme muzicale și didactice.

Ștefania Pârlea
Profesor de muzică vocal-instrumentală și Educație muzicală • Solist vocal - interpret de folclor

Pe parcursul studiilor de licență (specializarea Muzică/Pedagogie muzicală) am descoperit o minunată echipă de profesori entuziaști care au demonstrat nu doar calități profesionale excepționale, ci ne-au inspirat prin modelul personal, ne-au cultivat dragostea și pasiunea pentru muzică, ne-au consolidat abilitățile artistice și ne-au conturat suportul trainic necesar dezvoltării unei cariere de succes.

După absolvirea cursurilor de licență, am susținut cu succes examenul de titularizare în învățământ și, în paralel, am urmat specializarea „Stilistică dirijorală – cor”. În cadrul studiilor de master, am beneficiat de formare profesională prin programul POSDRU „De la ucenicie la măiestrie în practica dirijorală”, care a inclus activități desfășurate la Corul de copii Radio și s-a finalizat printr-un concurs de dirijat, unde am obținut premiul III și am beneficiat de sfaturile de specialitate ale juriului alcătuit din personalități de renume în lumea artistică.

Încurajarea performanței este vizibilă și prin alte oportunități pe care le pune la dispoziție facultatea. În cazul meu, interesul pentru Teoria muzicii s-a concretizat în premiul obținut la Concursul studențesc de Teoria muzicii, organizat de UNMB, iar ulterior a devenit preocuparea principală, ca profesor de Teorie-solfegiu-dicteu. Mai târziu, s-au adăugat orele de Ansamblu coral, care mi-au oferit numeroase satisfacții, prin prezențele pe scenele de concert și premiile obținute. Colaborarea extraordinară cu profesorii UNMB s-a menținut permanent și a contribuit din plin la dezvoltarea carierei mele, inclusiv cu ocazia gradelor didactice. Nu aș fi ceea ce sunt fără munca și abnegația mentorilor mei, care mi-au sădit în suflet dragostea și respectul pentru această vocație și cărora le port o aleasă prețuire și recunoștință.

Maria Iancu
Profesor titular, Liceul de Arte „Bălașa Doamna”, Târgoviște

Studiile de licență și master pe care le-am urmat în cadrul Universității Naționale de Muzică București m-au inițiat, format și educat într-un mod cu totul aparte în ceea ce privește cariera mea de didactică. Îmi aduc aminte cu mare drag de cursurile de teorie muzicală, istoria muzicii, ansamblu coral sau pedagogie muzicală, în care, alături de colegii mei dragi, am beneficiat de un curriculum de specialitate de înaltă calitate, predat de profesori de excepție. În anii petrecuți în cadrul UNMB am beneficiat de toate materialele necesare suportului de curs, instrumente muzicale, săli de studiu moderne, evenimente artistice și științifice organizate de universitate, concursuri și workshop-uri cu teme interpretative, pedagogice și de management artistic.

Janina Bădici
Profesor de Educație muzicală la Internațional Maarif School of Bucharest • Fondator, manager și profesor de pian în cadrul Școlii de Arte Janina Bădici

Pe parcursul studiilor la UNMB (licență Muzică/Pedagogie muzicală, master Educație muzicală contemporană) am întâlnit profesori de mare calibru, cu ajutorul cărora am reușit să evoluez și să descopăr multe din tainele muzicii. Cursurile de ansamblu coral și dirijat, de teorie muzicală și istoria muzicii, noile tehnici de predare și experimentarea acestora stau la baza oricărui muzician complet și versatil. La acestea se adaugă accesul facil la o multitudine de informații, precum și oportunitatea de a performa pe scenă în multiple ocazii. Cunoștințele și abilitățile dobândite în timpul studiilor m-au ajutat să devin un muzician și un om mai bun! Sunt încântat de alegerea de a urma cursurile Universității Naționale de Muzică din București!

Daniel Ghirvu
Artist liric, Corul de Cameră Preludiu și Corul Catedralei Sfântul Iosif

UNMB nu este orice fel de universitate. E acel „acasă” care mi-a acordat șansa de a fi parte a lumii muzicale la care visam încă din copilărie.

Concerte extraordinare susținute în fața a sute, chiar mii de oameni (Sala Palatului – Havasi, Ateneul Român, Sala Radio etc.), cursuri cu muzicieni de renume național și internațional, simpozioane, bursă în toți anii de studiu și intrarea gratuită la toate spectacolele găzduite de instituțiile partenere, toate mi-au fost dăruite de către Dumnezeu prin intermediul UNMB.

Mă înclin cu multă recunoștință în fața cadrelor didactice, mi-au oferit cel mai înalt nivel de pregătire muzicală la care puteam avea acces la o universitate din România. Fiecare curs în parte a reprezentat pentru mine un bilet unic ce îmi permitea să ajung din ce în ce mai aproape de potențialul la care nici nu știam că pot ajunge. Totodată, mi se pare impresionantă baza materială de care dispune UNMB și grija colectivă pentru întreținerea acesteia; de la cărți și colecții audio și video, partituri și instrumente muzicale până la dotările din sălile de curs și de concert, toate te așteaptă să „compui” muzicianul care îți dorești să devii.

Studiile la UNMB (licență Muzică/Pedagogie muzicală și master Educație muzicală contemporană) au avut o contribuție esențială în dezvoltarea mea profesională, m-au ajutat să obțin cele mai bune rezultate la Concursurile naționale de Titularizare și Definitivat, să-mi găsesc și să-mi construiesc identitatea ca artist și să îndrum mii de copii către exprimarea prin arta sunetelor.

Bianca Ionescu
Profesor de Ansamblu folcloric la Palatul Copiilor și de pian la Școala Populară de Arte Râmnicu Vâlcea

Studiile oferite de UNMB la specializarea Muzică/Pedagogie muzicală au contribuit enorm la dezvoltarea mea profesională.

Cunoștințele și abilitățile dobândite în cei trei ani de analiză melodică, armonică și structurală a lucrărilor din muzica clasică, folclorică și pop, alături de oportunitatea de a cânta în ansambluri vocale și vocal-instrumentale mi-au facilitat următoarele etape (master în Pop Musicology la Universitatea din Oxford, doctorat în Muzicologie la Universitatea din Surrey, UK) și îmi sunt utile în activitățile profesionale zilnice chiar și la 10 ani după absolvirea facultății.

În momentul de față sunt director adjunct și producător muzical la Powerjam Band Project (în Londra), o organizație non-profit pentru tineri muzicieni, poziție pe care mi-ar fi fost practic imposibil să o ocup fără tot ceea ce am învățat la UNMB.

Andrei Sora
Producător muzical, instrumentist, profesor și inițiator de proiecte educaționale (www.andreisora.com)

Profesori de specialitate

Anterioară
Următoare